Especial seguiment predicció a mitjà termini – Els foguerons de Sant Antoni (IV)

Falten poc manco de 48 hores per l’encesa de molts de foguerons, i continu amb aquesta espècie d’experiment de predicció a mitjà termini que vaig començar divendres passat.

Amb aquest horitzó de predicció ja es pot començar a parlar de curt termini, el que implica alguns canvis a l’hora de consultar models per dur a terme el pronòstic. Tot això ho explicarem un cop haguem fet cinc cèntims de la predicció per dijous horabaixa/vespre.

Bàsicament ens hem de confirmar en l’elevada possibilitat d’algunes pluges. Però de cada cop sembla més clar que de donar-se, aquestes pluges serien de poca entitat, almanco durant les darreres hores de dijous. Sí que sembla que a partir de la matinada de dijous a divendres les pluges podrien ser un poc més intenses. 

Per tant, a hores d’ara sembla que l’encesa dels foguerons no es veuria gaire alterada per aquestes possibles pluges. 

He d’admetre que més que voler donar una predicció acurada del que succeirà dijous horabaixa/vespre tenia ganes de començar a experimentar amb les prediccions a mitjà termini i les distintes eines de les que disposam per dur-les a terme. Per algun motiu aquest tipus de predicció em resulta de cada dia més atractiu. 

Una predicció fonamentada en els models deterministes

Així com fins ara, quan parlàvem de la predicció per dia 16 ho feiem emprant tant models deterministes com probabilistes, quan es treballa amb prediccions a 48 hores habitualment es fa amb models deterministes, ja que la uniformitat que presenten les distintes perturbacions que  componen els models probabilistes és tan elevada que no aporten informació (un exemple extrem per entendrer-ho: si les 50 perturbacions del ECMWF preveuen la mateixa situació a 48h vista, la uniformitat serà màxima i seria com treballar amb un model determinista).

 

Temperatura i geopotencial a 500hPa48_27

Tàlveg centrat a l’oest de la Península Ibèrica, amb una temperatura a 500hPa entorn a -18ºC/-19ºC a la vertical de les Illes, i a una alçada aproximada de 5600m.  

Temperatura i geopotencial a 850hPa48_25

 

 

Amb una temperatura de +6ºC a una alçada de 1440m tampoc presenta gaire canvis respecte la predicció dels darrers dies. 

Precipitació
54_4

Amb major o menor intensitat, el GFS sempre ha pintat el front de pluges afectant les Illes Balears per dijous horabaixa. 

Aquesta predicció parteix d’una errada fonamental, i és la utilització d’un únic model meteorològi.  Per elaborar una predicció el més acurada possible, a més del GFS s’haurien de consultar altres models d’àmbit global , i en funció de l’experiència del predictor donar més o manco fiabilitat a un o altre model. 

A més, també s’ha de fer ús de models d’àrea limitada, com són WRF, MM5, Hirlam. Tal i com ferem ahir, adjuntam únicament el camp de precipitació del WRF que executa el consorci Lamma. 

pcp12hz1_web_6

 

Per acabar, un regal pels nostàlgics, del que segurament va ser un dels foguerons de Sant Antoni més freds del s.XX, sinó el que més. Un mapa del 16 de gener de 1985 a 850hPa, que mostra una advecció freda que feia baixar la temperatura (a aquell nivell) fins a valors inferiors a -5ºC. 

Rrea00219850116

Anuncis

Un pensament sobre “Especial seguiment predicció a mitjà termini – Els foguerons de Sant Antoni (IV)

  1. Moltes gracies. A jo també m’agrada veure com evolucionen aquestes prediccions. Tot s’ha de dir que GFS aquest pic ja du moltes sortides a on manté lo que deia a altres sortides… sol fallar més. M’ha sorprès

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s