Especial seguiment predicció a mitjà termini – Els foguerons de Sant Antoni (II)

Continuam amb el fil que iniciarem divendres sobre el seguiment de models per la revetlla de Sant Antoni. I per això el que feim és consultar la darrera sortida dels dos models que emprarem (el GFS i el ECMWF).

La versió determinista – GFS

Temperatura i geopotencial a 500hPa

96_27

A grans trets, la situació prevista és molt semblant, amb una àrea de baixes pressions entorn de les Illes Britàniques i un tàlveg avançant per damunt la Península Ibèrica, i apropant-se ràpidament cap a les Illes Balears.

Per veure els canvis respecte a les prediccions de divendres passat construim una petita comparativa:

                           Divendres         Diumenge

-Temperatura:    -21ºC                -18ºC

-Geopotencial:    5520m              5600m

Tant la major temperatura (uns 3ºC), com el major geopotencial (uns 80m) venen a signficar que el pas del tàlveg sembla que es retrassa unes quantes hores.

Temperatura i geopotencial a 850hPa

96_25

Al nivell de 850hPa també s’intueix com el pas del tàlveg es vol retrassar unes quantes hores. No per la temperatura, que continua sense canvis, sino per l’alçada geopotencial, que de nou, és més alta la prevista actualment, que la que es preveïa el passat divendres

                          Divendres         Diumenge

-Temperatura:    +5ºC                +5ºC

-Geopotencial:    1400m              1440m

Precipitació

102_4

Una de les conseqüències del retras en el pas del tàlveg, és que la franja de precipitació més activa es preveu que dijous horabaixa romangui encara uns quants quilòmetres a l’oest de les Illes, tot i que aquí ja podríem començar a tenir els primers plugims.

Versió probabilista – ECMWF

Geopotencial a 500hPa i pressió atmosfèrica

Si fa no fa, ECMWF marca una situació semblant. La baixa estarà ubicada a les Illes Britàniques, i estendrà la seva àrea d’influència fins a la Península Ibèrica.

Reem961

Pel que fa a la uniformitat en la predicció de les 50 perturbacions que conformen el model probabilista d’ECMWF, aquesta és de cada vegada més important, sobretot a l’entorn de les Illes Balears. Així ho manifesten els colors freds del següent mapa, que indiquen que la desviació estàndard entre les 50 perturbacions és poc significativa.

Cal remarcar que aquesta uniformitat s’ha incrementat de manera notòria respecte a divendres.

Rees961

Temperatura a 850hPa i pressió atmosfèrica

Al nivell de 850hPa la predicció de temperatura continua indicant +5ºC, sense  canvis gaire significatius respecte al divendres.

Reem962

Igual que amb el nivell de 500hPa, la uniformitat entre les 50 perturbacions del model s’ha incrementat respecte a divendres.
Rees963En resum, quan ens trobam 48 hores més a prop de dijous horabaixa, les prediccions continuen indicant que ens afectarà la part davantera d’un tàlveg, amb possibilitat de precipitacions. Tot i que sembla que el pas del mateix es retrassarà unes quantes hores.

A més, les prediccions automàtiques d’AEMET indiquen una probabilitat de precipitació d’entre el 75-80% per la jornada de dijous.

Anuncis

Un pensament sobre “Especial seguiment predicció a mitjà termini – Els foguerons de Sant Antoni (II)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s