Especial seguiment predicció a mitjà termini – Els foguerons de Sant Antoni

Davant un event social com els foguerons de Sant Antoni m’he proposat fer un seguiment dels models de predicció per l’horabaixa-vespre de dia 16 de gener.

A falta de 144h, emprarem únicament 2 models, el GFS (com a model de predicció determinista) i l’ensemble del ECMWF (com a model de predicció probabilista).

A més, únicament s’adjunta la informació relativa als 500hPa (uns 5500m) i 850hPa (uns 1500m). Excepcionalment, pel GFS es posa també la precipitació prevista, ja que per ECMWF aquest camp no està disponible.

Malauradament, hem de comentar que a hores d’ara la probabilitat de precipitació per l’horabaixa-vespre del 16 de gener sembla bastant elevada, tot i que la incertesa dels models a 144h es prou significativa (com veurem quan comentem ECMWF)

La versió determinista – GFS

Temperatura i geopotencial a 500hPa

144_27A les Illes Balears la temperatura a 500hPa és lleugerament inferior a -20ºC, i ens trobam a la part davantera d’un tàlveg (aquesta espècie de “V” que formen les línies negres). El centre del tàlveg el podem ubicar entorn al centre de la Península Ibèrica, i es troba associat a l’àrea de baixes pressions centrada a les Illes Britàniques.

Temperatura i geopotencial a 850hPa

144_25

La temperatura entorn a les Illes és d’uns 5ºC a 1500msnm, el que significa que els valors màxims del dia podrien assolir entre els 12ºC-16ºC en funció de la cobertura de niguls, i no es preveuen mínimes inferiors als 5ºC.

Precipitació

150_4

Al mapa de precipitació prevista s’hi pot observar com s’esperen precipitacions febles a tota la Mediterrània Occidental, lligades al pas de la part davantera del tàlveg, que habitualment és la part més activa.

La versió probabilista – ECMWF

Un cop vist un poc per damunt la predicció del GFS, anem a veure un model probabilista. La informació que s’adjunta ja no es correspon amb un únic model, sinó que és el resultat de l’execució 50 vegades del mateix model, però amb petites diferències entre sí, que acaben configurant el que es coneix com ENSEMBLE.

Geopotencial a 500hPa i pressió atmosfèrica

Aquest mapa és la mitjana de les 50 perturbacions que hem comentat anteriorment.

Reem1441El mapa anterior ubica la baixa al sud-oest de les Illes Britàniques, estant les Illes afectades de nou per la part davantera d’un tàlveg.

Al següent mapa, a més de la mitjana de les 50 perturbacions, hi apareix també la desviació estàndard de les mateixes. És a dir, ens dona una idea de com d’allunyades es troben les 50 prediccions entre sí.

A colors freds li corresponen desviacions estàndard poc importants, i a colors càlids molt importants. Es pot veure com les Illes es troben dominades per colors blavosos (freds). Per tant, les 50 perturbacions del model preveuen una situació a 500hPa bastant semblant, el que ens hauria de fer confiar en què la fiabilitat de lapredicció (almanco en aquest nivell atmosfèric) és significativa.

Rees1441

Temperatura a 850hPa i pressió atmosfèrica

Repetim el procés anterior, però en aquest cas amb la temperatura a 850hPa i pressió atmosfèrica.

Tal i com pronosticava el GFS, ECMWF també preveu temperatures a 850hPa properes als +5ºC

Reem1442

Quan es treballa amb la desviació estàndard de la temperatura a 850hPa (de nou, colors freds indiquen una elevada proximitat entre les prediccions, i els colors càlids una elevada dispersió) es pot veure com les Illes es troben en una zona dominada pels colors verds-celosos.

Rees1443Un cop vist un model determinista i un model probabilista es pot veure com sembla bastant probable que ens vegem afectats per un tàlveg entorn al dia 16, amb unes temperatura a 850hPa que es trobarà entorn dels 5ºC.

A mesura que s’apropi el dia es veurà com els colors que indiquen les desviacions estàndard es tornaran de cada vegada més freds, ja que a mesura que ens apropem al 16 de gener, la predicció per aquell dia incrementarà la seva fiabilitat.

Anuncis

2 pensaments sobre “Especial seguiment predicció a mitjà termini – Els foguerons de Sant Antoni

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s