On plourà més aquests dies? (Mediterrània Occidental i Central)

Aquest mapa representa la quantitat de precipitació que es preveu que caurà entre avui migdia (dijous 3 d’octubre) i diumenge migdia (6 d’octubre). Ens interessa l’àrea de la Mediterrània Occidental i Central, on s’hi poden veure distintes taques de color morat enrevoltades de colors blavosos i cels.

(Nota: Vull remarcar que els mapes de precipitació no han de ser llegits al peu de la lletra, sino que requereixen ser interpretats degut a les dificultats que tenen els models meteorològics a l’hora de simular la precipitació caiguda. És a dir, la quantitat i àrea d’afectació de la precipitació que marquen no té perque ajustar-se a la realitat, però sí que es poden utilitzar com una referència, tant espacial, com d’intensitat)

Rtavn7218

Aquestes taques morades representen les àrees on es preveu que les pluges siguin més intenses, i es situen (a grans trets), a indrets centrals del nord de la Península Ibèrica, al golf de Lleó, a la illa de Còrsega i a la zona de la Península Itàlica,

Aquestes precipitacions, que en aquests indrets poden ser puntualment intenses i anar acompanyades de tempesta, són conseqüència d’una mateixa àrea d’inestabilitat, que al llarg dels propers dies es mourà des de l’oest de la Península Ibèrica cap a la zona del Golf de Lleó.

En principi les Illes Balears queden al marge de les precipitacions més intenses, al manco segons aquest mapa. Resulta que el model amb el que s’ha construit aquest mapa (GFS) és un model dels que es coneix com a global, i que solen tenir dificultats en modelitzar processos regionals, comarcals o locals.

Mentre divendres no s’esperen precipitacions gaire importants, únicament alguns plugims acompanyats de fang, sembla que tant dissabte com sobretot diumenge, sí que podriem tenir pluges una mica més consistents.

Dissabte entrarà vent de gregal i baixaran les temperatures. Amb aquest canvi de masses d’aire que es produirà és més que possible que creixin algunes ennigulades que deixin alguns ruixats que podrien anar acompanyats de tempesta (en principi febles).

Diumenge també ens podriem veure afectats per alguns ruixats donat que les Illes podrien veure’s afectades per la zona de convergència catalano-balear (tenc previst penjar un petit post per explicar aquesta convergència).

Ni les pluges de dissabte ni les de diumenge apareixen representades al model global.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s