El torrent de Cala Pi – 11 de setembre de 2013

100_4736_mini

Què és això? simplement el torrent de Cala Pi arribant a la mar. I aquesta aigua marró? aigua carregada de sediment. Resulta que el torrent de Cala Pi, el passat 11 de setembre, després d’una pluja intensa que afectà part de la seva conca durant la matinada, va dur una mica de revinguda.

Al següent mapa, on s’hi combina la topografia de Mallorca amb les conques hidrogràfiques, hi apareix resaltada la conca del torrent de Cala Pi, que es caracteritza per circular per dins la zona de la marina de Llucmajor.

CalaPi

Es tracta d’una conca petita, amb una superfície de poc més de 50km² i amb un curs d’aigua molt poc marcat durant gran part del seu recorregut.

Una altra de les seves característiques fonamentals és que la conca és una zona amb molt poca pendent, tal i com es pot veure a la figura que segueix. De fet, les úniques pendents considerables apareixen lligades al Massís de Randa i als penya-segats litorals.

CalaPi_pendents_2

La poca pendent afavoreix la circulació lenta del flux d’aigua. Tant és així que l’aigua, després d’aturar-se de ploure, va necessitar unes 10 hores en arribar a la desembocadura.

Però aquest fet no només es deu a la poca pendent, sino que la presència de parats també frena de manera significativa la velocitat de l’aigua, així com també alguna de les carreteres que el torrent ha de creuar, i que en certa manera actuen a mode de parat. (a la següent imatge es pot veure l’aigua botant una carretera. Faig ús del verb botar ja que en teoria el torrent passa per davall la carretera)

100_4701

 

100_4731

 

Arrel de les dues darreres fotografies m’agradaria plantejar alguns dubtes,

-per què la carretera estava oberta al trànsit i sense vigilància si el torrent hi circulava per damunt? Passarà el mateix el dia en què la torrentada sigui somerina?

-per què si el torrent va tardar 10 hores en arribar a la mar ningú havia desallotjat la platja? En aquest cas l’aigua va arribar a la platja amb tranquilitat, però si no hagues estat així que hagués passat?

Massa sovint els torrents són els grans oblidats i desconeguts del nostre territori.

Finalment, agraïr a nen Joan Amengual que hi fos, i que hagi acceptat compartir les seves fotografies

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s