Per Sant Bartomeu toca fer llamps

De petit, una de les coses que m’agradava més era anar amb sa meva padrina a “sa comèdia” que a Ses Salines feien per les festes de Sant Bartomeu. I una de les coses que més record, a part de les rialles, és que era un fet habitual que entorn d’aquells vespres es ves llampegar d’enfora.

Doncs bé, avui és Sant Bartomeu i ja fa uns dies que els models meteorològics preveuen un canvi de temps important per les properes jornades, que sembla que afectarà principalment la zona del Mediterrani Occidental, i per tant, les Illes se’n poden veure afectades. De moment és complicat concretar exactament quina és la predicció pels propers 7/10 dies, però el que està clar és que la inestabilitat ens acompanyarà durant un bon grapat de jornades.

La situació prevista durant aquesta propera matinada ve marcada per la presència de dos centres d’altes pressions. Un entorn de les Açores i l’altra a la zona d’Escandinàvia. Enmig d’aquests dos anticiclons s’hi ha ubicat una petita àrea de baixes pressions (al mapa s’ubica just damunt els Països Baixos) que du associat aire fred en alçada (amb temperatures inferiors a -15ºC a uns 5500m). De fet, aquest aire fred, amb el seu desplaçament cap al sud, serà el responsable de la inestabilitat de les properes jornades. 

Rtavn121

Durant les properes hores el primer que notarem serà l’entrada de vent de component nord, que farà baixar les temperatures i incrementarà l’humitat a capes baixes, amb l’aparició dels primers niguls. A més, i com ja hem comentat en diverses entrades d’aquest blog, amb vent de component nord, a vegades es produeix una convergència regional de vents entre la costa central catalana i les Illes Balears que força el creixement de niguls baixos.

12tvs

Al mapa anterior es veu com a les 02 hora local aquesta àrea de convergència es començarà a configurar, el que pot provocar que durant aquesta matinada es produeixin precipitacions entre Catalunya i les Illes, sense descartar alguna tempesta, que preferentment quedaria damunt la mar, però no es pot descartar que fregui indrets de la costa nord i nord-oest de les Illes.

Ara bé, de moment no es preveuen grans tempestes ja que de moment l’aire fred en alçada no ens arriba, sino que ho farà a partir de demà horabaixa, i així es pot veure a la predicció de GFS per la matinada de diumenge a dilluns, quan la temperatura a uns 5500m ja serà inferior als -10ºC.

Rtavn361

 

 

Amb l’arribada d’aire fred en alçada la situació sembla que es complicarà, per això AEMET té un avis groc actiu per tempestes i pluges intenses a partir de diumenge a les 18h i que s’estén durant tota la jornada de dilluns.

A més de l’aire fred, s’ha de tenir en compte que a capes baixes tendrem vents de component est (que començaran a dominar clarament a partir de demà horabaixa), el que implica que tendrem també humitat a capes baixes. Per tant, dos dels ingredients principals a l’hora de parlar de precipitacions intenses.

Al següent mapa es veu com aquest flux de component est continuarà durant la jornada de dilluns, quan fins i tot, l’aire fred en alçada s’incrementarà.

Rtavn481

 

I que passarà la resta de la setmana? Encara hi falten dies, i han de passar coses interessants abans, però sembla que la inestabilitat continuarà amb noltros durant un bon grapat de dies. Situació que intentarem seguir en detall.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s