Incendi extingit

Divendres 26 de juliol s’iniciava un incendi a Andratx, que no es va donar per extingit fins ahir dia 13 d’agost, amb una àrea afectada de 2.335 Hectàrees. En principi, el total de superfície cremada hauria de ser inferior, ja que enmig de la zona cremada hi queden algunes zones que no s’han cremat completament, i que, a més, ajudaran a la regeneració natural del seu entorn més immediat.

El foc, que va començar amb molta virulència, es veia així des d’un satèl·lit de la NASA, amb la gran ploma de fum que segons algunes informacions arribà fins i tot a algunes zones de Catalunya,

Fum_26072013Font: http://earthdata.nasa.gov/labs/worldview/

Al següent mapa el que s’hi veu representat és l’Àrea de Prevenció de Riscos (APR)  d’Incendis que apareix delimitada al Pla Territorial de Mallorca. Com s’hi pot apreciar, l’àrea afectada per l’incendi apareix inclosa dintre d’aquesta àrea.

 

 

APR_incendi

Font: http://www.conselldemallorca.net/sit/visoridemallorca/index_ca.html

Si coneixem a priori que en aquestes zones hi pot haver incendis importants, no seria adequat dur-hi a terme tasques exhaustives per a la prevenció? Que surt molt car econòmicament i estam en crisi econòmica? S’ha comparat el preu de prevenir amb el preu de no fer res? I en cas d’haver-se fet, on es pot consultar?

No ens enganem, ni el govern ni la societat podran mai garantir que no hi hagi una persona que, intencionadament o no, provoqui l’inici d’un incendi. Però és que l’objectiu de la gestió forestal no seria aquest, sinó el d’evitar que, en cas d’iniciar-se un incendi, aquest es propagui fins el seu descontrol, que és el que va succeir en aquest cas. I aquí, segons entenc, hi hauria dos fronts principals d’actuació. 

1.- Mantenir el combustible dintre d’uns nivells raonables. Per què la carretera d’Estellencs-Andratx no va funcionar com a tallafocs? S’havien dut a terme tasques per controlar el sotabosc?

2.- Tenir els mitjans d’extinció necessaris per actuar amb celeritat en casos com aquests. Segons Comisions Obreres sembla ser que en aquest cas no estaren disponibles. Informe_CCOO

En definitiva, es va cremar una zona amb elevat risc d’incendi. Poca cosa som com a societat si coneixent les zones proclius a què passin aquestes coses no exigim als nostres polítics que s’hi dugui a terme una tasca de prevenció.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s