Final d’abril inestable

Aquest cap de setmana ja hem tengut alguns petits ruixats aquí i allà, que han estat conseqüència d’una baixa que ha circulat pel Golf de Lleó i tot i no afectar-nos de ple ha permès que ens arribas aire un poc més humit que ha alimentat els niguls.

Resulta que aquesta baixa encara ha de donar molt més de sí, perquè tot i que la baixa pressió en si tengui tendència a diluir-se les properes hores, el seu aire fred associat quedarà circulant molt aprop nostre i es preveu un màxim d’inestabilitat per les jornades de dijous-divendres. (A la imatge podeu veure com per la matinada de divendres es preveu una baixa afectant les illes amb vent entre gregal i llevant i aire fred en alçada)

Rtavn961

Abans havia dit que la baixa es diluïa i apareix una baixa per divendres. Què passa aquí? Simplement, que dins el continent africà hi haurà un procés de ciclogènesi. Això que sona tan estrany significa únicament que una típica baixa tèrmica del nord d’Àfrica (que es forma per mor de la calor acumulada a l’interior del continent) es veurà reforçada per l’arribada d’aire fred en alçada.

A les següents dues imatges hi apareix la situació prevista per dimecres i dijous. En el primer cas es pot veure l’aire fred allargassat, afectant les Illes, però també entrant de ple dins el Sàhara.

Rtavn481

A la imatge per a matinada de dijous es veu com l’aire fred s’ha concentrat entorn al nord d’Àfrica i com la baixa de mica en mica vol començar a guanyar latitud i anar-se apropant. De fet, es pot veure com les isobares estan bastant juntes a l’entorn de les illes, això significa que podem tenir també vent de xaloc-llevant una mica intens.

Rtavn721

En quant a pluges, que podria significar aquesta situació? A part de les possibles pluges que poguem tenir avui migdia (dilluns) sembla que seria a partir de dimecres a migdia quan comencem a tenir ruixats que ens afectarien fins divendres. No es passarà 36hores continuades ploguent, tot i que si que sembla que durant un periode de 6 a 12 hores, coincidint amb la matinada de dijous a divendres, podria fer-ho de manera continuada.

M’agradaria aclarir que la incertesa de les baixes africanes és màxima. Es que feim prediccions sempre ens excusam amb sa incertesa, és cert. Però en aquest cas hi ha un factor afegit, i és que al nord d’Àfrica les estacions d’observació són molt poques, el que provoca un problema de predicció important al no conèixer molt bé quines són les condicions inicials.

Però el més d’abril no s’acabaria així, sino que sembla que a partir de dissabte-diumenge ens podria afectar una nova baixa, però ja n’anirem parlant a mesura que ens hi apropem.

Per cert, hi ha bastantes possibilitats que a partir de dijous les pluges venguin acompanyades de fang.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s