Inundacions a la Península

Són moltes les vegades que plou fort a la zona de la Península i a les Illes no arriben més que 4 gotes i un poc de vent. Bàsicament aquests dies podríem dir que hem patit aquesta situació, amb una situació de ponent que ha deixat pluges importants a tota la façana atlàntica peninsular, mentre que aquí a les Illes, el més destecable ha estat el vent.

De fet, aquesta situació s’ha repetit en major o menor mesura al llarg de tot el mes de març, donant lloc a un mes molt plujós a la zona peninsular. El primer càlcul provisional de la pluviometria mitjana del mes de març arreu de l’estat espanyol ha donat com a resultat un valor de 150mm, el més elevat almanco des del 1947. En aquest enllaç en podeu consultar més detalls.

http://www.cazatormentas.net/index.php/noticias-de-meteorologia-mainmenu-2/1-timas/3276-el-pasado-mes-fue-el-marzo-mas-lluvioso-de-los-ultimos-66-anos-en-espana.html

Aquesta situació ha acabat provocant que siguin molts els cursos d’aigua de la Península que portin cabals destacables. Per exemple, el Pisuerga, afluent del Duero, du una bona crescuda a la ciutat de Valladolid amb un cabal que ha arribat a sobrepassar els 1000m3/seg. Una situació semblant es dona a la zona de Saragossa, on s’espera que anit passi la punta de cabal, i a hores d’ara el cabal ja està lleugerament per sobre els 1500m3/seg. 

Els cabals en temps real es poden consultar als següents enllaços:

-Duero: http://www.saihduero.es/mediciones/mapa.php

-Ebre: http://195.55.247.237/saihebro/index.php?url=/datos/mapas/tipoestacion:A

Segurament, durant els propers dies tendrem notícies de problemes aigües avall d’aquests rius, ja que a mesura que passin les hores aquesta punta de cabal s’hauria d’anar apropant a la desembocadura dels rius.

En aquests casos, els embassaments s’empren per mirar de reduir la punta de cabal, ja que actuen com un sistema d’acumulació d’aigua de la crescuda i la van amollant lentament. Succeeix però, que a dia d’avui molts d’embassaments es troben bastant plens, i alguns d’ells dificilment podran dur a terme aquesta funció.

Per exemple, entre Saragossa i la desembocadura de l’Ebre l’embassament més gran que hi ha, i que normalment serveix per evitar que les crescudes arribin a Tortosa, és el de Mequinença, però a dia d’avui es troba ja a un 92% de la seva capacitat. Per tant, la seva capacitat de regular aquesta crescuda sembla que serà limitada.

I sí, segurament sentirem a parlar d’inundacions catastròfiques, de danys a habitatges i coses semblants. Ara bé, en general, un habitatge s’inunda perquè ha estat construit dintre de zona inundable, i per tant, la responsabilitat no l’hem d’otorgar a la pluja ni al canvi climàtic, sinó a l’home. I pel que fa a les inundacions dels cultius s’ha de recordar que és degut als sediments acumulats inundació rera inundació que les terres properes als rius són de les més fèrtils. Per tant, aquests danys a curt termini, són beneficis a llarg termini. 

(Nota: En aquest cas estam davant crescudes provocades per una situació de pluges perllongada, però durant els propers mesos tendrà lloc el desgel, i a moltes zones peninsulars els acumulats de neu són també molt importants. Per exemple, als Pirineus els valors estan molt per sobre la mitjana.

http://www.chebro.es/contenido.streamFichero.do?idBinario=14594)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s