Tempesta a Alcúdia. 28/03/2013

 

 

Era dijous Sant i el cel no semblava que ens hagues de regalar cap imatge impactant. El matí havia vengut caracteritzat pel pas d’alguns cirrus i també algun altostrat i altocúmul. Però coses de la vida, a les 11.40 un bon company m’envia un SMS per advertir-me que creixien alguns cúmuls per sa Serra de Tramuntana.

Decidesc pujar en es terrat de casa per veure en directe aquests cúmuls que em comenta. Emocionat per la presència d’algún cúmul mediocris (Tercer estadi evolutiu d’un cúmul) decidesc anar a cercar el trípode de dins el cotxe i anar fent algunes fotografies. (Nota: les fotografies estan fetes des de Porreres)

La següent fotografia és la primera que vaig fer, i es pot veure com al fons, els niguls sembla que volen començar a creixer una micona.

P1040399_mini

Minuts després es pot veure com aquest desig es manifesta. Els niguls agafen cos, i jo ja parlaria d’un cúmul congestus. (quan es llegeix congestus es requereix emoció i compromís).

P1040465_mini

Però no només cap a la zona de la Serra de Tramuntana hi havia creixements, també cap a l’extrem nord de les Serres de Llevant creixien niguls. A la següent fotografia es podoen veure dos congestus més ubicats a l’entorn de la Península de Llevant. Aquests dos es varen acabar desfent.

P1040496_mini

Tornam a centrar la vista cap als creixements més destacables i podem observar com el nigul va agafant cos. Això sí, es pot veure com el pla de la imatge ja no és el mateix, ja que els niguls més destacables s’anaven desplaçant lleugerament cap a l’est, ubicant-se damunt la zona d’Alcúdia.

P1040507_mini

En aquest moment, quan la cosa es començava a posar ben interessant vaig quedar-me sense bateria a la càmera fotogràfica. Solució, anar-la a carregar durant un mínim temps prudencial. Passats entorn a 15 minuts me’n torn per amunt amb la càmera mig carregada, i Uala!!! Magestuós, esponerós, plantós, dominant l’escena, el nigul ha estat capaç de sobrepassar diverses adversitats (s’intueixen a la imatge algunes capes d’inversió) i ja era ben clar que això acabaria en tempesta. Certament, aquests adjectius els hi pos jo, perquè mumare va pujar a veure mem que feia, es va mirar el nigul, em va mirar a jo, i em va demanar, a què fas fotos?

Jo ja parlaria de cumulunimbus, amb un desenvolupament vertical molt destacable.(Per un afeccionat a la meteorologia parlar de cumulunimbus és alguna cosa més que parlar, és literatura atmosfèrica)

P1040508_mini

Pocs minuts després comença el desenvolupament de l’encruia del Cumulunimbus. S’observa molt bé com a la dreta es va estratificant la part de sobre del nigul. En canvi, que tenim a l’esquerra? Un altre nigul que vol créixer? Serà possible que ens trobem davant un sistema multicelular?

P1040533_mini

Doncs sí, i ho vaig tenir claríssim en aquest moment. No s’acaba d’observar del tot bé en aquesta fotografia, però si centrau la vista en el nigul de la part esquerra, veureu que sembla tenir un petit tel a la seva part central superior. No es tracta d’una cosa qualsevol, és un Pileus, una formació nigulosa característica dels Congestus que creixen amb força. De fet, no record haver vist cap Pileus que no hagi acabat amb tempesta, però a partir de les meves observacions limitades no se’n poden extreure conclusions gaire fortes.

P1040555_mini

Pocs minuts després, el segon cumulunimbus ja estava plenament format i la part de sobre volia iniciar el procés de formació de l’encruïa.

P1040613_mini

Per jo aquesta imatge no té preu, un Cb en fase de dissipació a la dreta, mentre que el segon està assolint la seva maduresa.

P1040627_mini

Uns vint minuts més tard, els dos Cumulunimbus es troben ja damunt la mar, viatjant ben decidits cap a la Península de Llevant.

P1040646_mini

 

Per acabar dues imatges de radar a les que es pot comprovar la intensitat de la pluja a la zona d’Alcúdia. De fet, m’ha arribat informació per diverses fonts que hi va fer un poc de calabruix

201303281230_r8pm

Anuncis

Un pensament sobre “Tempesta a Alcúdia. 28/03/2013

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s