Primera tempesta d’embat?

Amb lleugeres condicions d’inestabilitat avui s’han format, com a mínim, 3 tempestes entorn a les Illes Balears, una a la zona de Menorca i dues a Mallorca, una de les quals ha crescut dins la mar front a les costes del llevant mallorquí i l’altre ha crescut a la zona de la Badia d’Alcúdia, i és d’aquesta darrera de la que m’agradaria parlar.

Per experiència se que el lloc on ha crescut i es desplaçament que ha fet és típic de tempestes en què s’entrada de s’embat per sa badia d’Alcúdia les ajuda a créixer. A la següent imatge de radar, corresponent a les 12.30UTC, és a dir, 13.30 hora local es pot observar, a més d’una franja de pluges a la zona de Menorca, unes petites taques de color blavós entorn a la badia d’Alcúdia, però terra endins. 

Com ja he dit, algunes vegades he vist créixer en aquest indret tempestes que evolucionen amb l’ajuda de l’embat de la badia d’Alcúdia, i que es van desplaçant cap a la costa del llevant de Mallorca.

Radar_1230

Si observam algunes imatges de radar més, podem observar com el recorregut ha estat aquest mateix. És a dir, la tempesta s’ha desenvolupat amb força i s’ha desplaçat cap a la costa del llevant de Mallorca. (l’explicació del seu desplaçament l’hem de cercar en el vent a capes mitjanes).

Radar_1330

Radar_1430

Tot i que molta gent pensi que l’embat és un vent únicament d’estiu, el cert és que durant els mesos de primavera ja comença a bufar aquest vent, i en algunes ocasions és el responsable del creixement d’algunes tempestes. Ha estat aquest el cas d’avui?

Per sabrer-ho s’ha de comprovar la direccionalitat del vent a distintes estacions de Mallorca. En primer lloc he acudit a l’estació de s’Albufera de Muro, i s’aprecia com, coincidint amb es migdia hi ha hagut una entrada de vent de ENE, que és la direcció de l’embat.

Albufera_graf24hhAra bé, era realment aquest ENE un embat? He comprovat la resta d’estacions de  Mallorca per veure quin comportament havia tengut el vent (volia descartar l’entrada de vent general de NE) i he pogut comprovar que:

-La majoria d’estacions de la zona oest i sud de Mallorca presenten una direccionalitat del vent de component oest durant tota la jornada.

-Algunes estacions del nord, llevant i interior de Mallorca sí que mostren una entrada de vent d’ENE coinicidint amb les hores centrals del dia.

-L’estació de Ciutadella, a Menorca, mostra una gràfica dominada per vents d’WNW durant tot el dia.

De les estacions que sí que marquen ENE en faré alguns comentaris tot seguit.  Llubí, Sant Joan, Vilafranca, Son Carrió són les que marquen més clarament aquesta entrada d’ENE, però amb el matís que Vilafranca arriba a mostrar algunes puntes de vent de N pur. 

A Llubí l’embat entra habitualment amb direcció NE, però a Vilafranca sol ser vent de SW, tot i que en algunes ocasions puntuals, pot arribar a entrar de NE.

Afegir a més, que l’estació que arriba a marcar un NE més pur és s’Albufera. Propera a la costa, és probable que s’hagi format una mica d’embat que ha ajudat a dirigir el flux de manera més constant en la direcció NE.

I a la resta? El fet que presentin cops d’est em despista. Aquesta direccionalitat ENE es podria interpretar com un embat bimodal que no s’acaba d’organitzar. És a dir, NE que entra per la badia d’Alcúdia, i flux de component E que vol entrar per la costa del llevant. Aquest fet podria donar com a resultat unes estones de vents canviants. Però, arribant fins a Llubí? Ho trob exagerat.

Arribats en aquest punt és el moment d’acudir a un model de vent previst per avui a les 15h. Vent_WRF_meteocat_15tvs

Que podem veure? La predicció parlava de vent ja molt fluix, sense una direccionalitat clara a la zona del llevant mallorquí. Fins i tot es poden intuir algunes fletxes que indiquen aquest vent de NE que ha acabat bufant. Però encara no hem respost a la pregunta, és o no és embat? El fet que aquest NE arribi a la zona de Son Carrió em fa pensar que, a més d’embat, aquí hi ha ha alguna cosa més.

Rebuf a sotavent de la Serra de Tramuntana combinat amb un rebuf a sotavent de Mallorca combinat amb un lleuger embat? Pot semblar molt complicat, i sobretot és complicat d’explicar, però jo crec que és el que ha passat.

Per què rebuf a sotavent de la Serra? És una llàstima que no hagi guardat imatges de models en dies de mestral, que n’hem tengut per avorrir enguany, però en algunes ocasions, amb un mestral fluix de força 2/3, s’arriba a intuir una entrada de vent de NE per la Badia d’Alcúdia. Podria ser que amb un mestral fluix, hi hagi un dèficit d’aire a sotavent de la Serra per un lleuger efecte pantalla que provoqui aquest fet? De totes maneres, estam parlant de coses molt subtils, perquè no és cada dia ni prou fer-hi que succeeix això.

Per què rebuf a sotavent de Mallorca? A la imatge del model s’intueix clarament el que passa molts de dies de vent de mestral, que entorn a Cala Millor – Port de Manacor hi ha certa tendència a què els fluxos d’aire presentin certa desviació respecte al NW pur, donant lloc a una zona de convergència. Podria ser, que a un nivell molt més local fins i tot arribi a provocar l’entrada de vent marítim cap a dins Mallorca.

Tal vegada m’estigui complicant la vida i l’explicació sigui molt més senzilla, però tenia ganes de compartir amb vosaltres aquesta reflexió.

Anuncis

Un pensament sobre “Primera tempesta d’embat?

  1. Molt bona anàlisi. No tent ni idea si es pot considerar com tempesta d’embat però la seva formació ha estat molt similar a la formació d’aquest tipus de tempestes i l’hora a la que s’ha format, a les 13:30h també hi coincideix. A VIlafranca el vent ha bufat del W-WSW fins les 14:20h, moment en què ha girat a NE per després anar girant a SE i finalment a WNW de nou a les 18:40h.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s