El vent juga amb la neu. Algunes fotografies

Després de la nevada del dimecres 13 de març ens vàrem proposar fer una passejada per la zona de la Serra de Tramuntana, així que el divendres dia 15 hi vàrem pujar. Ens vam decidir en pujar cap a la casa de neu del d’en Galileu, ja que és una zona molt propera a Lluc, on es recolliren poc més de 100mm, el que ens feia pensar que els gruixos de neu podrien ser importants. Finalment, la volta es va allargar un poc i arribàrem fins al Coll des Telègraf.

Els gruixos acumulats oscil·laven entre els 60 i 75cm. La duresa de la neu oscil·lava, ja que hi havia indrets on es podia caminar amb facilitat mentre que en d’altres indrets cada passa era una aventura.

Però el que ens va sorprendre més varen ser tot el seguit de formes presents a la zona induïdes pel vent, ja que s’arribaren a formar autèntiques dunes, algunes d’elles bastant destacables.

Quan gairebé ja acabàvem les voltes d’en Galileu va ser quan vàrem començar a fer fotografies. A la primera d’elles es pot observar el que veiem quan giràvem el coll. Una zona amb bastanta pendent, per tant, un indret on la neu no s’acumula de manera regular, sino que moltes roques queden a la vista, mentre que d’altres indrets queden sota acumulacions destacables.

P1040300_mini

Algunes passes més envant ens vàrem trobar amb aquest regal. La seva longitud era entorn als 50cm.

P1040294_mini

Un poc més amunt els gruixos es deixaven notar, i a vegades feia mal caminar. En aquesta fotografia podeu veure un company meu amb alguns problemes per moure’s per la neu.

P1040308_mini

A la següent fotografia es pot veure el Puig Major des d’una zona propera al cim d’en Galileu (tot i que no arribarem a fer cim). En aquesta fotografia ja es poden intuir algunes coses curioses. En primer lloc, si vos fixau amb la vegetació i les roques que hi ha al primer pla, observareu com apareixen petites acumulacions de neu sempre a la mateixa banda. Aquestes acumulacions es generen a sotavent del vent, a la petita zona de cobertura de vent que ofereixen aquests elements, s’hi acumula més neu. A més, també es pot intuir una duna més desenvolupada. 

P1040354_mini

Aquestes acumulacions que es generen amb la vegetació crec que també s’observen bastant bé a les dues fotografies que segueixen.

P1040306_mini

P1040357_mini

Però el vent no només genera acumulacions, sinó que en alguns indrets es pot intuir com “falta neu”. Per exemple, a la següent fotografia es veu com s’ha generat una espècie d’escaló a la neu, que molt possiblement s’hagi generat per l’efecte del vent.

P1040337_mini

En aquesta altra fotografia es veu un efecte molt semblant, però sense arribar a fer un escaló tan net com l’anterior. Sembla com si el flux de vent hagués quedat impregnat damunt la superfície nevada.

P1040311_mini

A vegades, d’aquests escalons en surten formes curioses.

P1040358_mini

Ara bé, sense cap tipus de dubte el que més em va impressionar van ser les dunes. Havia vist algunes fotografies de dunes de neu, però no n’havia vistes mai. Aquesta tenia una alçada d’entorn a 1m respecte el seu entorn.

P1040378_mini

Però els efectes del vent no es deixen notar únicament amb la neu, sinó també amb el gel que es forma entorn de la vegetació, i que pot donar lloc a formes bastant espectaculars. De nou, les formes es generen a sotavent del flux d’aire.

P1040341_miniP1040342_mini P1040345_miniP1040349_mini
P1040363_mini

Per anar acabant adjuntaré algunes fotografies que permeten veure millor tot l’entorn. Començam amb la següent fotografia, a la que es pot observar el Coll des Telègraf i es Coll des Prat.

P1040296_mini

El cim del Galileu amb el Puig Tomir a l’esquerra. Al fons, la badia d’Alcúdia i alguns niguls d’aquests de bon temps.

P1040324_mini

Al fons es pot veure la zona del Puig Roig, on sembla que l’acumulació de neu no era tan important.

P1040317_mini

I acabam amb aquesta darrera imatge. Esper que vos hagi agradat!

P1040370_mini

Anuncis

Un pensament sobre “El vent juga amb la neu. Algunes fotografies

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s