Entrada freda a les Illes B…

Fa dies que anam seguint una possible baixada de temperatures que la setmana que ve afectaria les Illes Balears. Com sempre passa, amb el pas dels dies els models meteorològics han canviat de manera important, i el que havia de ser una entrada d’aire fred que afectaria la Península Ibèrica i les Illes Balears, amb valors inferiors a -5ºC a 850hPa s’ha convertit amb una onada d’aire fred que afectarà les Illes Britàniques.

A principis d’aquesta setmana el model GFS pronosticava situacions com les següents pels inicis de la setmana que ve (Nota: he pogut recuperar aquests mapes gràcies a què dos usuaris del fòrum de Méteo Illes Balears els havien guardat prèviament).

12mar

rtavn1742

A dia d’avui la predicció ha variat molt, i és molt probable que entre dilluns i dimecres pateixin una onada d’aire fred a les Illes Britàniques, el que pot provocar que nevi a qualsevol cota en aquelles Illes. Un fet que, tot i la seva latitud no és tan habitual com un podria pensar, sobretot degut a la influència de la Corrent de l’Atlàntic Nord i els vents dominants de component oest.

Rtavn722

A què es deu aquest canvi tan important en la predicció? Doncs la responsabilitat la té una àrea de baixes pressions atlàntica que té un moviment més lent del previst inicialment. A principis d’aquesta setmana semblava que entre dimarts i dimecres la baixa es situaria ja a la zona de la Mediterrània Occidental, donant lloc a un passadís de vent de nord, i provocant una baixada molt important de les temperatures. (Es pot apreciar aquest fet als dos primers mapes que s’han adjuntat)

El que sembla que acabarà passant és que aquesta baixa dilluns estarà ubicada al nord de Galicia, i al mateix temps que provocarà vent de component oest a la Península Ibèrica (amb pluges gairebé assegurades a tota la façana atlàntica), provocarà vent de ENE a les Illes Britàniques, que serà el responsable, juntament amb una àrea d’altes pressions centrada a Islàndia de bombejar aire fred des d’Escandinàvia cap a les Illes Britàniques.

Aquesta situació sinòptica m’ha fet recordar el desembre de 2010, quan les Illes Britàniques patiren diverses situacions semblants a aquesta. Tal vegada algú de vosaltres ho recorda, o qui sap si algú fins i tot va patir les cancel·lacions de vols que es patiren. A la wikipedia hi podeu trobar una entrada (Hiver_2010_2011_Illes_Britàniques)

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s