Pluja, fred i neu?

Els models meteorològics fa alguns dies que pronostiquen una situació ben interessant per aquest cap de setmana, tant pel que fa a pluges com pel que fa a fred.

La situació sinòptica ve marcada per un anticicló centrat entorn de les Illes Britàniques i Escandinàvia, que provoca que l’aire fred (tant a capes baixes com a capes altes de la troposfera) es vegi obligat a baixar de latitud i acabar el seu trajecte entorn de les nostres contrades.

Perquè aquest descens de l’aire fred sigui efectiu, és necessari que hi hagi també una àrea de baixes pressions entorn de la Mediterrània Occidental, de tal manera que es formi un passadís pel qual circuli l’aire fred i ens pugui arribar.

Divendres passarà entorn de les Illes una petita àrea de baixes pressions que provocarà que tenguem una primera tongada de pluges durant aquesta jornada, però amb unes temperatures no excessivament baixes. De fet, no s’espera que la neu faci acte de presència a les nostres Illes, ni tan sols als punts més alts de la Serra de Tramuntana.

Rtavn421

Serà entre divendres i dissabte quan passi una segona àrea de baixes pressions, ja més activa, i que s’aprofundirà a mesura que circula per damunt nosaltres (És a dir, patirà un procés de ciclogènesi). Dissabte horabaixa, quan la baixa s’hagi situat a l’est, s’iniciarà un flux marcat de component nord, que provocarà un desplom immediat de les temperatures. En poques hores passarem de tenir una isoterma a 850hPa de +5ºC a -5ºC.

Rtavn542

Rtavn782

Per tant, si a primeres hores de dissabte sembla que encara no nevaria ni a la Serra de Tramuntana, durant la matinada de dissabte a diumenge la cota ja estaria ben baixa. AEMET parla de possibilitat de neu a cota 0 a partir de dissabte vespre, tot i que personalment crec que la cota 0, d’assolir-se seria durant la jornada de diumenge, quan a més del fred a 850hPa tendriem també un important embossament d’aire fred a 500hPa.

Rtavn961

Amb tot això, a l’hora de parlar del pronòstic hem de parlar de pluges per divendres i dissabte, sense descartar alguna tempesta durant dissabte dematí. A més, diumenge i dilluns, amb l’entrada freda, no podem descartar alguns ruixats que serien de neu a cotes molt baixes. Mentre que sembla que les pluges afectarien a totes les Illes, la possibilitat de neu seria més gran a Mallorca i Menorca.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s