Anàlisi en profunditat dels models meteorològics fins a 36hores. (08/02/2013)

Segurament ens trobam dintre del període més fred d’aquest hivern, amb una cota de neu prevista per demà que pot baixar fins als 300m. A part del fred, avui horabaixa mirant els models meteorològics hem detectat moltes coses interessants, i per això, m’he engrescat a començar a escriure aquest tema.

Tant sigui una anàlisi com una predicció, el primer que s’ha de consultar és un mapa sinòptic (aquell que ens permet veure la posició dels centres d’acció). Per tant, en primer lloc adjuntaré tant l’anàlisi de les 12z com la predicció per demà a les 12z del mapa sinòptic elaborat per UKMO, i que podem trobar al web d’Infomet

Què hi veim? Anticicló centrat a l’àrea de les Açores, amb certa tendència a allargar-se en direcció N-S, i una baixa centrada a la zona de la Mar Adriàtica, com a figures isobàriques més importants per les Illes. Entre aquest anticicló i la baixa es configura un flux de vent de component nord, i per tant, fred.

mapa2

 

Però el mapa anterior mostra una altra cosa important, un front ocluid a la zona dels Pirineus (es representa amb una línia negra acompanyada de triangles i semicercles). Aquest tipus de fronts solen aparèixer durant els processos d’afebliment de les borrasques, i tot i que no solen ser gaire actius en el nostre cas potser la clau. Si vos hi fixau, passades 24hores, trobam al sud de les Illes Balears una línia d’inestabilitat. Es tracta de la mateixa àrea d’inestabilitat, que durant les properes 24hores viatjarà de nord a sud i ens creuerà.

 

mapa3

 

Un cop hem mirat aquests mapes sinòptics, la següent passa que duc a terme normalment és acudir a la web wetterzentrale a consultar mapes de 500hPa del GFS. I que ens hi trobam? Doncs, sorpresa, sembla que aquesta àrea d’inestabilitat que ens ha de creuar es troba associada a una àrea de baixes pressions mesoescalar. Tot i no tancar cap isobara entorn d’aquesta baixa, el GFS pinta una T, que baixa des de la zona de Catalunya i es situa a l’est de les Pitiüses.

Rtavn001

 

Rtavn121

 

També es pot veure que juntament amb la baixa secundària baixarà un embossament d’aire fred amb temperatures inferiors a -30ºC a 500hPa. A més, aquesta baixa secundària aconsegueix reforçar el flux de vent de NE, fet que és molt important per l’humitat que pot aportar aquest vent.

Per tant, mirant aquests mapes ja sabem que ens trobam davant una situació inestable. Que toca mirar ara? Jo he optat per anar a mirar el WRF de meteocenter.eu, ja que al pintar els mapes isobàrics amb una resolució d’un hPa permet veure millor la baixa secundària. Que hi veim? la baixa secundària presenta un nucli amb una pressió mínima de 1010hPa a les 18z a la zona de Catalunya, baixant cap a la zona de les Pitiüses ràpidament.

18

 

00

 

06Que implica aquesta baixa secundària? Doncs sembla que podria reforçar el flux de vent per allà on passi i reforçar també la convergència superficial de vent. I aquí és on pas a consultar els mapes de vent del WRF de meteocat

A les 12z es pot observar una zona de convergència de vent situada entorn de la costa central catalana, arribant fins al nord de Mallorca.

0tvs

 

Aquesta àrea de convergència s’anirà desplaçant amb el moviment de la baixa secundària, de tal manera que passades unes hores ens trobam una zona de convergència més desplaçada cap al nord de les Pitiüses.

 

12tvs

 

Per què és important aquesta àrea de convergència? La convergència superficial, darrerament estic molt pesat amb aquest tema, és un dels principals factors a l’hora de crear corrents ascendents d’aire, i per tant, de fer créixer niguls. La combinació de convergència de vent en superfície i aire fred en alçada segurament provocarà que anit es desenvolupin algunes ennigulades que podrien deixar ruixats.

I és que si miram mapes d’humitat, podem veure com l’humitat a capes baixes (850hPa) es veu incrementada entorn d’aquesta zona de convergència. Bé, de fet també apareix molta humitat a totes les Illes.

12RH850

 

 

A la mateixa hora, a les 00z, a 700hPa també estam dins un entorn de molta humitat.

12RH700

 

Però en aquest nivell també es prou important mirar la direcció del vent, que serà de mestral, en contra del gregal que bufarà a nivells més baixos. Això és important perquè en cas de créixer algun nigul convectiu, amb capacitat de generar tempesta, el seu desplaçament seria de NW a SE, seguint preferentment aquest flux present a 700hPa.

I és que amb aire fred en alçada, una zona de convergència i uns valors de Total Totals elevats, no es pot descartar la possibilitat que creixi alguna tempesta

TotalTotals

 

I és que a més, a 500hPa ens trobam amb un altre ingredient, divergència, que afavoreix el creixement de niguls.

Rtavn0016

 

Amb tot això els mapes de precipitació tenen tendència a mostrar les precipitacions més destacables a la zona de les Pitiüses. Ara bé, més de dues vegades hem vist com les pluges originalment previstes a les Pitiüses acaben afectant a la zona de l’oest de Mallorca.

Per això, si hagués de fer una predicció per les properes 12hores donaria la major possibilitat de pluja a les Pitiüses i al ponent de Mallorca. A més, cal no oblidar que la cota de neu estarà prou baixa, amb possibilitat de veurer-la de manera esporàdica per sota dels 300m.

 

Anuncis

3 pensaments sobre “Anàlisi en profunditat dels models meteorològics fins a 36hores. (08/02/2013)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s