Tempesta a Menorca. Cas d’estudi d’una convergència superficial

Són les 22.30h i el radar de les Illes Balears mostra una taca de precipitació important a Menorca (la taca del sud de Mallorca és un fals positiu provocat pel temporal marítim).

201302062120_r8pm

 

A més, acudint a la imatge d’echotop (que ens indica l’alçada màxima a la que el radar detecta precipitació) es pot apreciar com els valors són prou elevats, entre 6 i 8mil metres, el que significa que els niguls tenen prou desenvolupament vertical com per generar activitat elèctrica

201302062120_rzpm

 

I si acudim a la imatge del radar de llamps d’AEMET podem veure com això és així, hi ha rastre d’activitat elèctrica entorn a la zona de Menorca. De fet, ja he sentit comentaris de gent de Mallorca que pot veure l’activitat elèctrica.

Radar_llamps

 

Per què aquesta tempesta? A part de què a capes mitjanes i altes de la troposfera ha entrat bastant d’aire fred a nivell superficial es pot detectar una àrea de convergència de vent entorn de Menorca, que es pot veure als següents models de predicció.

En primer lloc, el WRF de meteocat preveu una convergència de vent de mestral. Al NW de Menorca es produeix un xoc entre el vent de mestral que procedeix de la Catalunya Nord i el vent de Mestral que procedeix de la costa central catalana. Mestral en els dos casos, però amb un angle distint.

WRF_vent

 

El WRF de lamma també preveu una cosa molt similar, amb una zona de convergència que coincideix quasi perfectament amb la imatge de radar que he adjuntat més amunt.

WRF_lamma_vent

 

La predicció de l’Hirlam a alta resolució també veu aquesta àrea de convergència entorn de Menorca.

HIRLAM_vent

 

Un altre cop, i ja en van unes quantes, deix constància en aquest blog de la importància de les zones de convergència en superfície.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s