Ciclogènesi explossiva

S’anomena ciclogènesi al procés de formació o aprofundiment d’un cicló o borrasca, durant el qual la pressió al seu centre va disminuint. L’adjectiu d’explossiva s’afegeix en aquells casos en què la baixada sobrepassa un llindar durant un període de 24hores, que a la nostra latitud és de 18hPa.

Per tant, això de ciclogènesi explossiva no és més que sa formació o aprofundiment d’una baixa amb una taxa de 18hPa en 24hores al seu centre. Això de que la baixada ha de ser al centre de la borrasca és important, perquè no s’ha de confondre amb la baixada de pressió que es pateix a un determinat indret quan una baixa s’apropa.

Típicament, la conseqüència més important d’aquest tipus de processos són les fortes ràfegues de vent que afecten els indrets per on es deixa sentir el cicló.

Per què parl d’això avui? Resulta que aquests dies els models meteorològics juguen amb la possibilitat d’una ciclogènesi explossiva aquest cap de setmana a la Península Ibèrica, i que provocaria que arribas a les Illes una àrea de baixes pressions molt profunda, que ens creuaria entre dissabte horabaixa i diumenge dematí.

En aquests 4 mapes que segueixen es pot veure l’evolució entre divendres a les 12z i dissabte a les 06z. En un principi es pot veure, bastant a l’oest de Galícia i al nord de les Açores una borrasca (indicada amb una T en aquests mapes) amb un mínim de pressió de 1000hPa.

Rtavn241

6 hores després, amb el procés de ciclogènesi en marxa, l’àrea de baixes pressions ja ha assolit un valor de 995hPa, i s’ha apropat bastant a la península Ibèrica.

Rtavn301

Entre el mapa anterior i el següent és quan el procés es mostra més intens, i la pressió arriba ja a un valor de 985hPa, acumulant ja 15hPa en tan sols 12 hores.

Rtavn361

En aquest 4t mapa, la borrasca, ja amb el centre dins la península, assoleix un mínim de pressió de 980hPa, arribant als 20hPa de baixada en 18 hores. A més, podeu observar com a la zona de Galicia les isobares es troben molt juntes, el que indica que el vent hi bufarà amb força.

Rtavn421En cas de que aquestes prediccions es cumpleixin podrem parlar d’un procés de ciclogènesi explossiva.

Una de les causes d’aquests processos l’hem de cercar a les capes altes de la troposfera, per on circula el Jet Stream, una correntia de vent molt forta que circula entre els 200hPa i 300hPa. De fet, al següent mapa es pot apreciar com aquest Jet (s’identifica pels colors grocs i vermellosos) es troba molt ondulat i arriba a baixar fins ben aprop de la Península Ibèrica. A més, hi ha també una zona de divergència en aquest nivell. Ambdós factors són afavoridors de processos de ciclogènesi.

Rtavn3015

 

Què passarà a partir de dissabte migdia? La baixa s’aproparà de manera molt ràpida cap a les Illes, i diumenge a les 00z l’àrea de baixes pressions ja estarà centrada al golf de València, amb una pressió central de 985hPa.

Rtavn541

 

I 12 hores després, la baixa ens haurà creuat ja i es començarà a allunyar cap a l’est.

Rtavn661Per tant, sembla que la baixa ens creuarà durant la matinada de dissabte a diumenge. Que hem d’esperar d’aquesta situació?

Durant tota la jornada de dissabte a les Illes tendrem vent de llebeig, que en alguns moments, sobretot a mesura que es vagi aproximant la baixa, podrà bufar amb intensitat. A més, això provocarà un bon temporal marítim, amb onades que segurament estaran per damunt els 3m d’alçada. Serveixi com exemple aquest mapa, on es veu com al sud de les Illes podria haver-hi onades fins i tot properes als 4m o superiors.

g1-72

Amb el pas de la baixa, el vent girarà de llebeig cap a gregal i mestral. Durant el temps que tenguem la baixa ben a sobre sembla que el vent perdria força, per tornar-se intensificar quan ens hagi creuat i es vagi allunyant.

Pel que fa les pluges tant dissabte com diumenge està previst que en tenguem algunes. És probable que es concentrin en dos moments, el primer quan es vagi apropant la baixa, durant la jornada de dissabte, i després quan la mateixa es vagi allunyant.

 

Anuncis

Un pensament sobre “Ciclogènesi explossiva

  1. Molt bona explicació de la ciclogènesi explossiva i gran anàlisi de la situació.

    Finalment el més destacable ha estat el temporal marítim i un tant decepcionant les ratxes màximes de vent assolides.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s