Les calmes de gener

És habitual que durant el mes de gener es produeixin situacions més o manco perllongades de temps estable i assolellat, degut a la ubicació al nostre entorn d’un potent anticicló amb pressions molt elevades, que enguany han arribat a sobrepassar els 1035hPa a nivell de mar.

A part d’estabilitat atmosfèrica aquesta pujada de la pressió també provoca efectes a la mar, provocant una baixada considerable en el seu nivell. Per això, les calmes de gener també són conegudes a alguns indrets com les minves de gener, i tradicionalment, la gent de les àrees costaneres aprofitava aquesta baixada del nivell de la mar per anar a recollir la sal de cocó.

El fet d’existir un nom específic (de fet n’existeixen varis) per caracteritzar aquest fenomen dintre de la nostra cultura ens demostra que les calmes de gener són un tret climàtic característic de la regió en la que vivim. Per tant, aquests dies d’estabilitat i temperatures agradables no són cap raresa.

Ara bé, el que sí que tal vegada sigui una mica estrany és trobar-mos dins el mes de gener i que el fred gairebé no hagi fet acte de presència per les nostres contrades. Sí que hem tengut unes poques entrades fredes que han provocat neu als cims de la Serra, i també hem tengut algunes gelades nocturnes, però els dies típicament hivernals de moment han estat una excepció durant aquests darrers mesos.

Què passarà aquests propers dies? És habitual que després del període de calmes vengui un episodi de temps inestable amb baixada considerable de les temperatures. I de moment, els models meteorològics ja mostren aquesta possibilitat per la setmana vinent. Hi falten massa dies i no vull entrar encara amb massa detalls, però si la situació es va confirmant notareu que em vaig posant una mica nirviós. Però de moment, toca continuar parlant d’estabilitat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s