Tornarà a nevar aquest hivern? Tant com l’any passat? Una pregunta sense resposta

Als indrets on la neu és un fenomen que no apareix cada any, aquesta pregunta es sol repetir bastant a principis d’hivern. Almanco a jo me l’han formulada més de dues i més de tres persones.

Evidentment la resposta que s’ha de donar en aquests casos és “No ho se”. A llarg termini, els fenomens tan puntuals no es poden predir, però si que existeixen models que intenten determinar com es comportaran meteorològicament els propers mesos.

Avui que ha començat l’hivern m’he decidit a adjuntar dos d’aquests mapes, un de precipitacions i l’altra de temperatures.

En aquest proper mapa apareix l’anomalia pels mesos de gener, febrer i març pel que fa a precipitacions. A les Illes podem veure com hi ha una absència en la tendència. És a dir, s’esperen precipitacions entorn a la mitjana.

En aquest altre mapa el que apareix és la desviació en la temperatura superficial. De nou, a les Illes s’observa una absència de tendència, el que implicaria un trienni normal en quant a temperatures.

Significa això que no nevarà? Es fa difícil respondre aquesta pregunta amb aquests mapes, que el que intenten és establir tendències a llarg termini, i no predir fenomens puntuals com una nevada.

També s’ha de considerar que aquests models a llarg termini estan en fase experimental, i per tant, la seva fiabilitat no és excessivament elevada.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s