Per què el dia més curt de l’any no és el més fred?

De petit, tot i que això de la meteorologia no m’estirava gaire, solia demanar-me com així l’hivern començava el dia més curt de l’any. El meu raonament era el següent: si és el dia més curt de l’any, és aquell en que el Sol disposa de manco hores per escalfar la Terra, i per tant, ha de ser forçossament el dia més fred. 

Però les observacions em demostraven que alguna cosa fallava, ja que durant el gener i febrer tenia molt més fred que durant el desembre. Els majors als qui plantejava la pregunta també s’esforçaven en treurer-m’ho del cap, acudint gairebé sempre al tema de les inèrcies tèrmiques. La Terra, tant la superfície continental com la superfície marítima necessita temps per respondre als canvis termomètrics, i per aquest motiu els dies més freds es troben desplaçats respecte el mínim d’entrada d’energia solar.

Realment, no és que aquest raonament m’acabés de convèncer del tot, més que res perquè tenia certes reticències a creurer-m’ho, però analitzant la realitat, d’aquesta manera es podia explicar el per què de l’hivern, i també el per què de l’estiu.

Amb el pas dels anys vaig arribar a tenir un professor de climatologia que em va plantejar la resposta amb uns termes que em van deixar totalment convençut. S’ha d’acudir al balanç energètic terrestre, considerant l’energia que rebem del Sol i l’energia que la Terra desprèn cap a l’Univers.

La següent gràfica presenta un resum global d’aquest balanç energètic terrestre. A llarg termini, el 100% de l’energia que entra, surt. Però això és a nivell global, i a llarg termini.

Si es planteja el balanç diferenciat entre ambdos hemisferis (nord i sud) i durant una època de l’any determinada, un es troba amb èpoques en les que l’entrada d’energia sobrepassa les sortides, i vice versa, donant lloc a l’escalfament i refredament dels dos hemisferis, procés que com sabeu es troba desplaçat 6 mesos d’un hemisferi respecte l’altre.

Analitzant-ho amb aquests termes, el solstici d’hivern, 21 de desembre a l’hemisferi nord, és el dia més curt de l’any, i per tant, és el dia en què el balanç energètic és més negatiu. Però dia 22 de desembre el balanç no és positiu, i per tant, la Terra es refredarà encara un poquet més. Per aquest motiu, el refredament i l’escalfament dels hemisferis es perllonga més enllà dels dos solsticis.

Quin és el dia més fred? Podria ser la següent pregunta a plantejar. Si ens apropam ara cap a la zona on vivim, la resposta vendrà molt condicionada pel grau d’oceanitat de cada indret (és a dir, la capacitat d’atenuació termomètrica que les masses d’aigua més properes tenguin sobre cada zona). En indrets oceànics, els processos d’escalfament i refredament són més lents que als indrets continentals. Això és així degut a la major inèrcia tèrmica dels oceans (presenten més “resistència” als canvis de temperatura).

Analitzant les temperatures de la massa d’aire, que normalment es fa a partir dels valors obtinguts a uns 1500m d’alçada, a les Illes el dia més fred sol tenir lloc durant la primera setmana de febrer.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s