Pluges fortes per demà. Què diuen els models?

Demà la situació meteorològica estarà dominada per una àrea de baixes pressions que, situada al sud de les Illes, ens enviarà vent de component est durant tota la jornada. Per tant, un vent humit, que afavoreix la formació de niguls i les pluges.

Al següent mapa es pot veure la situació sinòptica prevista per dimarts a les 12z, on es pot veure com el centre de la baixa es troba ubicat al nord del continent africà.

La llunyania del centre d’acció, més que ser un inconvenient, provoca que el recorregut marítim del vent que ens arribarà sigui el màxim possible, ja que ens arribarà de la zona de Tunísia, i això afavorirà que la humitat a capes baixes sigui molt important.

Però a part del centre de la baixa en superfície, es pot notar un bessó d’aire fred molt ben definit, fins a -25ºC, mentre que a les Illes quedarem amb un valor entorn a -15ºC. A una alçada de 500hPa l’aire fred no és l’únic que s’ha de mirar, també és interessant conèixer quin és el comportament previst del vent. Per això, en el següent mapa adjunt els vents previstos a 500hPa, on es pot veure com entorn a les Illes hi ha una marcada divergència (el vent tendeix a obrir-se), ja que mentre al Nord d’Àfrica el vent té tendència a ser de NE, al nord de les Illes aquest és de SE. Aquesta divergència afavoreix la formació de corrents ascendents d’aire, i per tant el creixement de niguls convectius.

Per tant, per demà migdia-horabaixa tenim molts d’ingredients perquè es donin aquestes pluges importants que s’anuncien. Tant com per deixar 130mm en 12 hores? Realment allà on pegui de ple el temporal, els acumulats de precipitació seran molt destacables. Segurament aquest fet no es donarà amb una extensió geogràfica tan gran com el que marca l’avís, però les pluges intenses faran aparició a les Illes.

Tot seguit adjuntaré tot un seguit de sortides de precipitació de distints models, per comparar les distintes prediccions, començant pel WRF de meteocat.

Aquest primer mapa és la predicció de precipitacions acumulades entre les 12 del migdia i les 18 del capvespre. Es pot veure com el color rosa ja s’apropa a Mallorca i Pitiüses, per tant, pluges intenses.

 

Més tard continua encara el color rosa. Per tant, serien 12 hores amb pluges bastant abundants. 

 

l’Hirlam també veu aquesta tongada de pluges importants, i coincideix amb WRF en veurer-la poc abans de mitjanit

 

GFS, visualitzat a la pàgina d’Estofex també marca una important tongada de precipitacions. Allà on hi tocaria haver les Illes podeu veure colors vermellosos, indicadors de les fortes precipitacions, que aquest model ja preveu a partir de migdia.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s