Temporal dur de vent i pluja per dimarts?

Aquests darrers dies les prediccions parlaven d’un cap de setmana inestable, que finalment s’ha concretat amb algunes pluges importants al migjorn i llevant de Mallorca, on ahir dissabte es varen donar alguns registres superiors als 30mm, com els 37,8mm de s’Horta o els 36mm de Santanyí.

Durant les immediates hores, i també durant la matinada és probable que algunes tempestes afectin les Illes, com de fet, ja ha succeït fa poques hores a Eivissa. Unes tempestes que puntualment podrien deixar algun ruixat intens.

En un dia normal aquesta predicció seria la protagonista de l’entrada, però aquests darrers dies els models meteorològics preveuen una configuració ben interessant per la jornada de dimarts, que podria deixar un autèntic temporal de pluja i de vent de component est. Tant és així que AEMET ha activat l’alerta taronja per pluges acumulades de fins a 90mm en 12 hores per la jornada de dimarts a diversos indrets de les illes, així com també per vents de fins a 90km/h.

La combinació de fortes precipitacions amb vent intens ens du a la memòria el temporal de la matinada de l’11 de novembre de 2001, però en aquest cas la intensitat prevista és bastant menor. De totes maneres, convé anar seguint les prediccions i actuar amb sentit comú, de tal manera que durant la jornada de dimarts és més que recomanable evitar deixar cotxes aparcats a zones fàcilment inundables, així com també tenir esment als objectes que poden patir o provocar desperfectes amb el vent.

A partir d’ara el que faré serà adjuntar tot un seguit de mapes per intentar explicar una mica millor la situació.

En primer lloc adjunt un mapa amb la situació atmosfèrica a nivell de superfície (línies blanques) i a una alçada de 500 hPa (colors i temperatures) a les 12Z (és a dir, les 13h del nostre rellotge) on es pot veure com hi havia un tàlveg molt marcat afectant gran part de la Península Ibèrica, i que nosaltres quedam a la seva part dreta.

 

Tot just sis hores després es produeix un canvi molt significatiu, un embossament d’aire fred es desprèn de la circulació general a la zona de l’estret de Gibraltar, i és precisament aquest embossament d’aire fred l’embrió de l’important àrea de baixes pressions que ens ha d’afectar dimarts.

 

No adjunt tots els mapes disponibles fins la jornada de dimarts, ja que l’entrada quedaria massa extensa. El següent mapa és el previst per dilluns a les 12z, on es pot veure com l’embossament d’aire fred s’ha endinsat dins el continent africà.

Què passarà després? Doncs veim com per dimarts aquest embossament d’aire fred continuarà dins Àfrica, però haurà pujat bastant de latitud, situant-se gairebé a la costa algeriana, el que permetrà que les Illes quedem be de ple dins el seu radi d’acció. Podem veure com per la configuració que tenen les isòbares el vent seria entre est i nord-est a les Illes, i seria més o manco aquest el moment en què sembla que s’iniciaria la part més virulenta del temporal.

 

Finalment adjuntaré un mapa de precipitació prevista per dimarts horabaixa, on es pot veure com a les Illes es donen colors blaus obscurs, i fins i tot roses, el que indica precipitacions importants.

Font dels mapes: www.wetterzentrale.de

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s