Meteorologia i salut humana. Qui és millor predictor? un nin petit o un home del temps? (Part 4)

Després del que ja s’ha parlat a les entrades anteriors d’aquest tema, hem arribat a la darrera part, on ja ens plantejam la gran pregunta.

3.- És possible realitzar una predicció?

Prèviament a un canvi de temps és habitual que algunes persones presentin símptomes com mal de cap o mal d’ossos, és el que s’anomena meteorosensibilitat, i segons el doctor Javier López de Val, una tercera part de la població la presenta. Aquests canvis que es noten a l’organisme humà venen provocats sobretot per dos factors: un canvi en la pressió atmosfèrica i la major presència d’ions positius a l’atmosfera.

Donat que ambdós fets poden tenir lloc abans que l’estat del cel presenti una alteració evident, l’aparició dels símptomes vinculats amb aquests canvis permet a les persones que ho pateixen preveure el canvi de temps que s’apropa.

Estam acostumats a sentir homes del temps que parlen d’altes i baixes pressions, però moltes vegades amb el desconeixement de que la pressió atmosfèrica és una mesura que reflecteix el pes que té l’atmosfera sobre una àrea concreta de la superfície terrestre. Els éssers vius estam adaptats a aquesta pressió, i per això és un fet que ens passa desapercebut. Ara bé, quan la pressió atmosfèrica presenta oscil·lacions respecte els seus valors normals, hi ha persones que pateixen certs desajustos corporals, i poden patir canvis com per exemple pujades o baixades de la pressió sanguínia que poden acabar provocant altres alteracions més destacables.

Tant és així, que Javier López de Val, un dels principals experts espanyols en la matèria va realitzar una tesi doctoral a la que va poder demostrar una relació entre els canvis en la situació meteorològica i els ingressos per motius neurològics a un hospital de Saragossa.  De totes maneres, ens estam desviant un poc de l’objectiu inicial del tema, i per això passarem a parlar tot seguit dels ions positius.

Els ions són àtoms que es troben carregats elèctricament degut a un desequilibri entre el seu nombre d’electrons (càrrega negativa) i de protons (càrrega positiva), que provoca que presentin o bé càrrega negativa (ions negatius) o bé càrrega positiva (ions positius). Resulta que la presència majoritària d’un o altre tipus d’ions a l’atmosfera té conseqüències damunt la salut humana, ja que si els ions negatius afavoreixen determinades funcions corporals, s’ha de dir el contrari dels ions positius, que provoquen tot un seguit de desajustos, com poden ser mal de cap, irritabilitat, malestar general, afeccions respiratòries, entre d’altres.

Normalment, a una atmosfera estable hi ha presents un nombre semblant d’ions positius i de negatius, pel que el seu efecte no és molt notori. Ara bé, quan s’apropa un canvi important en el temps és habitual que les capes superficials de l’atmosfera es carreguin amb ions positius, i per tant, els efectes negatius vinculats a la seva presència es poden fer més notoris. Aquest fet és manifesta de manera més important durant les hores prèvies a una tempesta, i és que cal mencionar que els llamps no són més que un intent de l’atmosfera d’assolir un equilibri elèctric, traslladant normalment, ions negatius des de la base dels niguls cap a la superfície terrestre, per compensar l’excés d’ions positius que hi són presents.

Al següent esquema es pot observar quina és la distribució de càrregues durant una tempesta. Superficialment s’observa com hi ha zones carregades positivament (previ al pas de la tempesta) i zones que es troben carregades negativament, fet que succeeix després de la tempesta, i per tant, ja coneixem quin és el responsable d’aquella sensació de major benestar que ens afecta just després de que descarregui una tempesta.

Font: http://library.thinkquest.org/03oct/00758/en/disaster/lightning/physics.html

Retornant als inicis dels inicis d’aquest article, el fet de que hi hagi nins petits que es mostren prou alterats en situacions prèvies a un canvi de temps, jo ho vincularia a la càrrega positiva de l’atmosfera, que al poder provocar irritabilitat provoca en els nins un caràcter molt més alterat.

De fet, hi ha estudis que fins i tot parlen que alguns casos de fracas escolar estarien vinculats a nins meteorosensibles, i que per tant, els mestres haurien d’intentar esbrinar quins són els nins que pateixen aquest problema a partir del control de distintes variables atmosfèriques, com la humitat, la pressió. Ja que els nins meteorosensibles poden respondre amb alteracions del comportament i disminució en les capacitats d’aprenentatge davant l’increment d’ions positius que té lloc abans d’una tempesta.

Arribats en aquest punt crec que resulta evident que les observacions inicials de la meva amiga anaven ben encaminades. Si vos trobau amb una situació semblant en aquest estudi, a la pàgina 7, explica com detectar alumnes meteorosensibles.

Nota: Un títol alternatiu, i ben merescut hagués estat el de: Fracas escolar, el nin no suspèn per mirar per la finestra, suspèn pel que succeeix més enllà de la finestra.

Alguns enllaços interessants

http://www.probicosl.com/index.php?option=com_content&task=view&id=257&Itemid=37

http://personal.telefonica.terra.es/web/fxmoreno/documen/METEOROPEDAGOGIA.pdf

http://www.lavanguardia.com/estilos-de-vida/20120427/54285747599/cuando-el-cuerpo-pronostica-el-tiempo.html

Resta d’articles de la sèrie

https://meteoillesbalears.wordpress.com/category/meteorologia-i-salut/

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s