Convergència de vents al nord de les Illes. Rebuf a Catalunya.

Al tema anterior he parlat un poc de les prediccions meteorològiques pel cap de setmana, però hi ha una situació que resulta prou interessant com per aprofundir-hi amb un article propi.

En determinades entrades de vent de component nord, com la que es produirà aquest cap de setmana, poden dur associades una convergència de vents, que es produeix entre el mestral que es canalitza a través de la vall de l’Ebre i el vent de component nord que ens arriba del Golf de Lleó. És habitual que aquests dos vents convergeixin entre les Illes Balears i Catalunya.

Ja he comentat en diverses ocasions que quan en superfície hi ha una convergència de vent, forçosament l’aire inicia l’ascens. I en aquest cas, al donar-se aquest ascens a partir d’aire marítim, hi ha també un flux d’humitat que ascendeix des de la superfície terrestre i que sol afectar a les capes baixes de la troposfera, encara que en determinades ocasions, aquest fet acaba generant niguls de desenvolupament notori que poden provocar plogues importants.

Amb alguns mapes aquesta explicació quedarà molt més clara. Es farà ús del model WRF a 12km consultable a la web del meteocat.

Els dos primers mapes es corresponen amb la situació prevista per dissabte a les 12z. En el primer d’ells, mapa de vents en superfície, apareix el mestral de la vall de l’Ebre i el vent de tramuntana procedent del golf de Lleó (on hi bufa també mestral, però el gent gira un poc de direcció)

Observant la costa catalana, hi ha un indret on les fletxes pareixen no tenir una direcció ben definida al llarg de tota una línia que arriba fins a Menorca. És aquesta zona on es produeix la convergència.

 

El segon mapa ensenya la humitat a 850hPa, on es pot veure com la zona on es produeix la convergència de vents superficials, és un indret amb un increment notori de la humitat en aquest nivell. De fet, amb humitats per sobre del 90% és d’esperar que una massa de niguls deixi el cel tapat en aquell indret. 

 

Els dos mapes posteriors són de la situació 6 hores després, on es pot veure com la línia de convergència s’ha traslladat cap a l’oest, i per tant, l’humitat a 850hPa segueix el mateix camí.

 

Quines conseqüències pot tenir aquest fenomen? Bàsicament el creixement d’ennigulades, que amb la inestabilitat atmosfèrica d’aquests dies pot donar lloc a niguls de cert desenvolupament vertical que puguin deixar algunes pluges intenses localitzades a Menorca, nord de Mallorca, i sobretot a la mar.

 

Anuncis

2 pensaments sobre “Convergència de vents al nord de les Illes. Rebuf a Catalunya.

  1. Retroenllaç: El pont comença amb Sol, almanco al matí | meteoillesbalears

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s