Primera entrada freda de la temporada?

Un dia d’aquesta setmana algú em va dir que diumenge podríem tenir la primera enfarinada de la temporada al cim del Puig Major, i un poc més i em vaig posar a riure. Els models que havia mirat fins aleshores no indicaven cap situació propícia. Però avui és dijous i me comencen a fugir ses rialles.

Els principals models meteorològics indiquen que aquest cap de setmana podem patir la primera entrada freda de la temporada. Hem de tenir en compte que estam al mes d’octubre, i per tant, quan es parla d’entrada freda es parla d’unes temperatures que, a tot estirar, podrien provocar una nevadeta als cims més alts de la Serra de Tramuntana.

Però a part de parlar de fred haurem de parlar de pluges, i també de vent. A dia d’avui, com veig la situació pels propers dies?

Dijous: Sembla que hi ha possibilitat d’alguns ruixats poc importants a partir de l’horabaixa

Divendres i dissabte sembla que les pluges podrien ser una mica més importants, però s’haurà d’anar seguint la posició final de la baixa. Les temperatures no presentarien grans variacions, i a partir de dissabte podria començar a bufar una mica de vent, que primer seria de ponent però que giraria ràpidament a component nord.

Diumenge seria el dia en què entraria decididament el vent de component nord, provocant una baixada molt important de les temperatures. Ara bé, a falta de tants de dies convendrà anar-ho seguint.

Miraré d’il·lustrar aquesta possible entrada freda amb un gràfic, concretament un meteograma. A la part superior es pot veure l’evolució prevista de la temperatura a 850hPa (entorn a 1500m), mentre que a la part inferior es veu la precipitació prevista. L’aparició de diverses línies respon al fet que el model utilitzat ofereix més d’una sortida.

Per diumenge la temperatura prevista a 850hPa es veu com cau de manera molt important, passant dels gairebé 10ºC de dissabte, a una temperatura entorn a 0ºC.

Per tant, amb la consulta d’aquest gràfic sembla molt probable que es produeixi aquesta baixada de temperatures. Però, serà prou forta com per veure nevar als cims? Avui la resposta ha de quedar sense contestar, però si el temps cronològic ho permet (l’atmosfèric sembla que convidarà a fer-ho) aniré actualitzant aquesta predicció pel cap de setmana

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s