Meteorologia i salut humana. Qui és millor predictor? un nin petit o un home del temps? (Part 3)

En aquesta tercera part de l’article ja ens introduïm una mica més de ple dintre de la relació entre la meteorologia i la salut humana. Segurament algunes persones, després del canvi de temps d’aquest cap de setmana han patit o estan patint alguns dels efectes.

2.- Efectes del temps i el clima damunt la salut i el comportament dels individus.

Segurament tots haurem sentit una persona major queixar-se que li fa mal un os i atribuir-ho a un canvi de temps. I de fet, hi ha molts estudiosos que es dediquen a parlar de com el clima o la meteorologia (un dia explicaré la diferència i com emprar correctament cada terme) influeixen en la salut de les persones. Fins a tal punt que ha nascut una disciplina coneguda com a biometeorologia, que s’encarrega d’estudiar la relació entre el clima i la salut, i que té la seva pròpia Associació Internacional.

En primer lloc cal parlar breument de la mortalitat, que es dispara durant els mesos d’hivern, mentre que és manco important durant els estius. Es pot comprovar a la següent figura, on tots els països presenten una major taxa de mortalitat a l’hivern que no pas a l’estiu. Els dos països que presenten uns valors més grans entorn al mes de juny-juliol són Austràlia i Nova Zelanda, que al trobar-se a l’hemisferi sud el seu hivern es dóna en aquestes dates.

Font: Falagas et al. (2009) extret de: http://www.climatechangereconsidered.org/articles/2011/apr/12apr2011a3.html

La mortalitat a l’estiu és en general més baixa que la de l’hivern. Ara bé, en condicions d’onada de calor les taxes de mortalitat s’incrementen de manera important, com el succeït arreu d’Europa l’estiu de 2003. A Espanya J.M. Raso Nadal estudia aquest fenomen a la zona de Catalunya.

L’increment de mortalitat hivernal sembla estar relacionat amb un increment en el nombre de malalties respiratòries, com pugui ser la grip, que incrementa la seva afectació durant aquesta època de l’any. A més del fred, que sembla que provoca que el sistema immunològic sigui menys eficaç davant els atacs que pateix el cos humà, els canvis sobtats de temps sembla que també tenen una importància determinant en la propagació de malalties com la grip.

Hi ha altres malalties que també pateixen un increment a l’hivern, però que ja estan més a la frontera amb el comportament humà. I és que les depressions, amb la manca d’hores de sol de l’hivern sembla que també pateixen un important increment. Aquest fet és manifesta de manera més important als països nòrdics, mentre que a l’entorn espanyol, la plana de Lleida, amb boires molt persistents, és un dels indrets més afectats. En aquests casos es parla específicament de trastorn afectiu estacional, i donat que la manca d’hores de sol és una de les seves principals causes, un dels seus tractaments és la fototeràpia, que consisteix en exposar-se a la claror d’unes bombilles especials.

El vent també pot influir damunt el comportament humà, i de manera molt important. Tant és així que en determinats delictes, el fet que estigui bufant Foehn (vent calorós i molt sec), és un atenuant a Suïssa. Des de Mallorca es té la concepció que els menorquins estan una mica tocats per la Tramuntana.

Anuncis

Un pensament sobre “Meteorologia i salut humana. Qui és millor predictor? un nin petit o un home del temps? (Part 3)

  1. allavà! mira que com a menorquina et diré que si estic tocada no és per la tramontana! 🙂 Però si que puc constatar que viure a un lloc on les hores de sol són més escasses que a les nostres estimades Illes, influeix molt en l’humor. Va ser el meu cas un mes de febrer a Pamplona, on al calendari vaig marcar tots els dies ennivolats. A final de mes, la tristor era gran…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s