Meteorologia i salut humana. Qui és millor predictor? un nin petit o un home del temps? (Part 2)

En aquesta segona part de l’article desenvoluparem breument l’apartat de clima i determinisme geogràfic. Tot i no establir una relació directe entre la meteorologia i la salut consider que resulta prou interessant conèixer l’existència d’aquest corrent de pensament.

1.- El clima i el determinisme geogràfic

L’estudi de la relació entre les condicions atmosfèriques i el comportament humà ve d’enrere. En certa manera, el determinisme geogràfic ve a suposar un dels primers antecedents que es pot trobar. Aquest corrent de pensament va donar lloc al concepte d’espai vital, fet servir pel nazisme per justificar part de les seves accions. Però s’ha d’anar amb cura de no vincular directament les idees científiques amb les polítiques, i estrictament el determinisme geogràfic no té cap vinculació amb el fets que varen tenir lloc durant el nazisme.

Friedrich Ratzel. Font: wikipedia.org

El determinisme geogràfic va tenir en Friedrich Ratzel (1844-1904) el seu màxim exponent, es va desenvolupar entre els segles XIX i XX, i defensa que el medi físic condiciona l’home i la societat que s’hi desenvolupa. Donat que el clima és una característica important d’aquest medi físic resulta que aquesta teoria defensa que un dels condicionants de la societat és el clima.

Més enllà de Ratzel, hi va haver un altre personatge defensor del determinisme que encara va centrar més l’atenció en el clima (deixant de banda la resta de característiques físiques de l’entorn), defensant que era aquest el que condicionava les societats. Aquest personatge era  Huntington (1876-1947), qui a més defensava que són les condicions climàtiques rigoroses aquelles que acaben per donar lloc a les civilitzacions més organitzades, i no pas les millors condicions.

Amb un pensament com el de Huntington, el fet que els països nòrdics tenguin un clima més sever que els països mediterranis seria l’explicació d’una societat més organitzada.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s