Meteorologia i salut humana. Qui és millor predictor? un nin petit o un home del temps? (Part I)

Aquest títol pot sobtar una mica, però té una explicació molt senzilla. Afecten els canvis atmosfèrics en el comportament de les persones? són els nins petits, al tenir un comportament manco modificat per la societat els millors individus on observar aquests canvis?

Tenc una amiga que treballa amb nins petits que em diu que sí, que manco els dijous (es veu que 4 dies consecutius d’escoleta són un abús per aquestes joves criatures), la resta de dies de la setmana es pot sabre que es produirà un canvi de temps observant el comportament dels nins, que ploren més que l’habitual, que estan més alterats. Tot un conjunt de canvis de conducta que m’assegura que es produeix un o dos dies abans d’un canvi de temps.

Al llarg dels darrers mesos aquesta amiga m’ha interrogat en múltiples ocasions sobre possibles canvis de temps donat l’estat dels seus nins. Algunes vegades era cert que s’apropava un canvi, mentre que d’altres no estava previst cap canvi aparent. A hores d’ara em sap greu no haver agafat nota dels dies en què teniem aquesta conversa per fer-ne una estadística ben detallada, però la vida continua i tal vegada m’ho plantegi a partir d’ara.

En alguna d’aquestes converses que he tengut amb ella, he pensat en una conferència a la que vaig assistir d’Alfred Rodríguez Picó, on explicava alguns dels efectes que el clima pot tenir damunt la salut de les persones (depressions i alguns mals d’ossos majoritàriament). A més, alguns d’aquests efectes es poden considerar predictors, ja que apareixen abans d’un canvi de temps. Mentre que d’altres efectes no tenen aquesta característica.

Més enllà dels efectes damunt la salut d’un individu en particular, històricament hi ha hagut branques de la geografia que han estudiat (i defensat) els efectes del clima (i altres variables naturals) damunt les societats que viuen a un determinat indret. Parlam en aquest cas del conegut com a determinisme geogràfic.

Com veim en els dos paràgrafs anteriors, a la mínima que es fa una reflexió amb tranquil·litat sobre la pregunta, apareixen múltiples relacions amb la mateixa, que m’obliguen a dividir aquest tema en 3 parts més, que són les que segueixen:

  1. El clima i el determinisme geogràfic. De manera extremadament breu s’introduirà el determinisme geogràfic i com aquesta corrent de pensament dóna importància al clima com un dels factors que condicionen el comportament de les societats.
  2. Efectes del temps i el clima damunt la salut i el comportament dels individus.
  3. És possible realitzar una predicció?
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s