Pluges que no arriben. Homenatge al període 06/09/2001-03/05/2010

El segle XXI va entrar acompanyat d’una important sequera, la que ens va afectar entre l’any 1999 i el 2001, i que fins al moment era el darrer episodi important de sequera.

Aquella sequera va començar a morir el 6 de setembre de 2001, amb una important tempesta que va deixar registres de fins a 150mm al terme de Llucmajor i 130mm a Porreres. Dos mesos després, el temporal de novembre de 2001 va acabar de rematar la sequera, amb unes pluges generals i molt generoses a tota la illa de Mallorca, i repartides en dues tongades. Una entorn de l’11 de novembre i la segona entorn del 14 del mateix mes.

Era l’inici d’un període que mereix el qualificatiu d’extraordinari, i que crec que per ubicar el seu final ens hem de remontar al 3 de maig de 2010. Per tant, podem parlar d’un període de gairebé 9 anys en els que any rera any (amb alguna excepció puntual) no calia preocupar-se pel dèficit de pluges, sinó tot el contrari, uns anys de pluges abundants que tal vegada ens hagin fet perdre la perspectiva de que les sequeres formen part del nostre clima.

Però d’ençà el 3 de maig de 2010 la situació ha canviat. Les pluges ja no són abundants, a les tardors els hi costa molt posar-se a ploure. L’any passat mateix les precipitacions no arribaren fins a principis de novembre, i aquesta tardor encara no hem tengut cap pluja que es pugui considerar general i generosa. Significa això que estam entrant dintre d’una nova sequera? Això és molt mal de dir, ara bé, el cert és que hi ha molts d’indrets de les Illes Balears que si no reben precipitacions molt abundants d’aquí a final d’any, el total acumulat estarà molt per davall de la mitjana.

Per tant, em sembla que és un moment idoni per fer un breu homenatge al període que va del 6/9/2001 al 3/5/2010, recordant alguns (“No están todos los que son, pero son todos los que están”) dels fets meteorològics més destacables que han tengut lloc. Únicament es dona una breu informació relativa a cadascun d’ells, ja que cada episodi és mereixedor d’un o més articles per sí mateix :

 1. 06/09/2001: tempesta nocturna la matinada del 06 al 07 de setembre, que va afectar la illa de Mallorca, amb alguns registres de precipitació superiors als 100mm. Al terme de Llucmajor s’arribaren a mesurar 150mm i a Porreres 130mm. El torrent des Jueus, a s’Arenal, va portar una punta de cabal important.
  Vídeo a youtube
 2. novembre 2001: borrasca molt intensa que va afectar les Illes Balears els dies 10 i 11, provocant importants desperfectes ocasionats sobretot pels forts cops de vent i pel temporal marítim. També hi hagué precipitacions molt destacables. La caiguda d’arbres va ser massiva i malauradament moriren 4 persones                       Enllaços relacionats: Rinamed, cazatormentas, anàlisis preliminar UIB I, II
 3. juliol-agost 2002: hi ha bastanta gent que reconeix el que succeí aquests dos mesos anomenant-ho: “aquell estiu que va ploure cada dia”. I és que realment va ser un estiu atípic, amb abundància de tempestes i registres pluviomètrics més que acceptables.
 4. 31 de gener de 2003: nevada que arriba a afectar cotes molt baixes de la illa de Mallorca. Es produeix 4 anys després de la darrera nevada, que havia estat el 31 de gener de 1999. Important sobretot al llevant de Mallorca.
 5. estiu de 2003: Si l’estiu de 2002 va estar caracteritzat per les tempestes, el del 2003 ho va estar per una onada de calor perpètua. Més que valors extrems de temperatures màximes el que va provocar va ser unes temperatures mitjanes molt elevades. A més, en absència gairebé total de pluges.
 6. tempesta de calabruix: a finals d’aquell calorós estiu es va produir la darrera gran pedregada de Mallorca, que afectà sobretot els municipis de Consell i Binissalem. Enllaç relacionat: Mals a la vinya
 7. 15 setembre 2004: “cap de fibló” a Valldemossa.
 8. 25-26 gener de 2005: nevada general a Mallorca. Arriba a nevar a cota 0 afectant també Ciutat. A Menorca la nevada va ser molt important.
 9. 24 de febrer de 2006: amb una previsió que parlava de neu entorn a 700m, l’elevada precipitació provoca un descens de la cota fins a tal punt que va nevar al pla de Mallorca, amb una cota entorn dels 150-200m
 10. 4 d’octubre de 2007: SCM amb dos caps de fibló afecta la illa de Mallorca, deixant importants desperfectes concentrats entorn a Palma. En motiu del 5è aniversari, l’altra dia IB3 va emetre un reportatge especial.                                                  Enllaç: Tiempo Severo
 11. 17 d’octubre de 2007: Un SCM afecta el ponent de Mallorca. Les importants precipitacions provoquen una revinguda al torrent de Sa Riera entorn a Puigpunyent, on mor una dona.                                                                                                  Enllaç: Diario de Mallorca
 12. setembre 2009: La segona quinzena del mes va estar marcada per una activitat tempestuosa molt intensa, donant com a resultat acumulats de precipitació molt destacables arreu de Mallorca. A diversos municipis l’acumulat del mes va sobrepassar els 300mm, i a molts d’ells és un dels mesos més plujosos dels registres pluviomètrics. Amb aquesta abundant precipitació la majoria de torrents de Mallorca varen portar petites revingudes
 13. 3 de maig de 2010: Un tren de tempestes que va entrar per la badia de Palma va afectar de manera important la zona de Palma, el Raiguer, Serra de Tramuntana i badies d’Alcúdia i Pollença.

Després, hi ha hagut d’altres temporals, però crec que ja no marquen continuïtat amb el període al que es fa referència.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s