Canvi de temps. Possibles pluges, refrescada i alguna tempesta

A darreres hores del dimecres arriba aire fred en alçada, el que provocarà un canvi de temps. A més, vendrà acompanyat de l’entrada de vent de component nord, que provocarà un descens de temperatura, més notable durant la jornada de dijous, tot i que dimecres ja es deixarà notar.

Pel que fa a les pluges sembla que hi ha possibilitat que puntualment siguin intenses i acompanyades de tempesta, però no sembla que hagin de ser de caràcter general, ja que quedarem al marge de la situació més inestable.

Hi ha alguns models que indiquen que dimecres horabaixa ja podríem tenir el creixement de les primeres ennigulades a l’interior de Mallorca, i que fins a dijous dematí podríem tenir ruixats aquí i allà. A més, aquests ruixats vendrien acompanyats de tempesta entre dimecres horabaixa i les primeres hores de la matinada de dijous, mentre que a partir de llavors podrien continuar els ruixats però sembla que ja sense tempesta.

Tot seguit adjuntaré alguns mapes que complementin la predicció elaborada. En primer lloc adjunt el mapa de 500hPa per la matinada de dimecres a dijous, on es pot veure com el tàlveg ens estarà creuant a aquelles hores, i l’aire fred anirà entrant. Tot i que vagi entrant aire fred al llarg de la matinada, sembla que els ruixats acompanyats de tempesta les hem d’esperar únicament fins a mitjanit, ja que a partir de llavors quedarien únicament ruixats, però tot indica que sense gaire activitat elèctrica.

 

Al següent mapa es veu la predicció de pluja del model WRF extret de Lamma per les 24 hores que van de dimecres a les 2 de la matinada a dijous a les 2 de la matinada. Es pot veure la generositat de la predicció d’aquest model que indica precipitacions entorn a 20mm. Ara bé, els mapes de prediccions extrets dels models són molt complexos i més que ser llegits al peu de la lletra requereix que siguin interpretats (aquesta diferència la vaig aprendre d’un gran mestre en això de la meteorologia). És a dir, en una situació com la de dimecres-dijous, el que signifiquen aquests acumulats és que puntualment els ruixats podrien ser intensos i que sembla, que poc o molt intensament hauria d’acabar precipitant gairebé arreu de Mallorca.

Els següents mapes que adjuntaré són encara més específics i van encaminats a explicar les possibilitats reals que dimecres horabaixa tenguem tempesta a l’interior de Mallorca.

En primer lloc hem d’observar el vent, ja que dimecres migdia sembla que tendrem embat, que de nou, convergirà a l’interior de Mallorca i pot provocar el creixement d’alguns niguls. Faré ús del model MM5 que executa el departament de física de la UIB, ja que a nivell personal consider que és el millor model disponible per la consulta de l’embat.

Les fletxes del següent mapa indiquen la direcció i força del vent a les 5 de l’horabaixa, mentre que en color gris apareixen els niguls que, segons el model, anirien associats a aquesta zona de convergència de vent.

 Aquests niguls es formen perquè al haver-hi convergència en superfície i ascendir l’aire, arriba un punt en què el vapor d’aigua que conté aquest aire es condensa i forma el nigul. Una bona manera de sabre si això passarà o no, es consultar els mapes d’humitat a 850hPa (entorn a 1500m). En aquest cas torn fer ús del WRF de Lamma, on es pot veure com a l’interior de Mallorca sí que es produeix aquest increment d’humitat.

 

Perquè el nigul agafi més embranzida i pugui arribar a generar tempesta es requereix, tot i que algunes vegades no és necessari, de la presència d’humitat a capes mitjanes, i per això es sol fer ús del mapa d’humitats a 700hPa. També faré ús del WRF, a la mateixa hora que l’anterior, i el que mostra són uns valors d’humitat entre el 40% i el 60%, el que no assegura que es produeixi el creixement, però tampoc ens assegura que no es produeixi.

Per tant, pel que respecte a la possible tempesta d’embat de dimecres horabaixa no quedarà més remei que, com sempre, esperar i observar si es produeix o no. Tot i que personalment crec que creixeran niguls, i que la possibilitat de tenir la primera tempesta demà horabaixa són elevades.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s