Actualització de les previsions del possible Medicane

Una de les il·lusions d’avui dematí era la de fer una passada pels distints models de predicció per veure si el que ahir ensenyava l’Hirlam s’anava confimant o no.

La realitat és que quan he anat a mirar de nou l’Hirlam el que m’he trobat ha estat molt diferent, ja que a hores d’ara no marca un sistema tan intens com el d’ahir ni molt manco. Com es pot veure al següent mapa, per dia 4 migdia es queda amb una pressió central de 1009hPa, molt superior als 988hPa que preveia ahir.

De l’Hirlam avui no penjaré altra mapa, ja que ni a 500hPa ni a 850hPa s’intueix cap nucli càlid. Per tant, l’Hirlam el que veu avui és una ciclogènesi, una potenciació d’una baixa que arribaria a assolir una pressió mínima de 1007hPa dimarts dematí, fet que per sí mateix no és gens menyspreable, tenint en compte que encara no hem entrat dins l’època de l’any més procliu per la ciclogènesi mediterrània.

Un cop he vist el que marcava l’Hirlam he acudit a dos fòrums d’internet on hi ha temes oberts relacionats amb aquesta possibilitat, Cazatormentas i Meteored, on he trobat enllaç a models mesoescalars (amb més elevada resolució espacial que no pas l’Hirlam) que sí que marquen aquest Medicane.

En primer lloc adjuntaré el mapa de predicció més espectacular que he trobat, i es correspon amb el model WRF executat per meteocenter, per dimarts a migdia. Una sortida que he de dir que no m’acab de creure del tot, ja que tenc males experiències amb Meteocenter

Com es pot observar, hi ha un sistema de baixes pressions tan profund que gairebé ni es poden veure les isòbares. Ara bé, com he dit no m’acab de creure aquest model, en canvi, sí que tenc bons records de la predicció que realitza la gent de lamma, que també executen un model WRF.

En aquest primer mapa adjuntaré la previsió que realitzen amb un WRF a una escala de 12km, també per dimarts migdia.

On es pot veure com aquesta previsió arriba a aprofundir el sistema per davall de 1004hPa. Per tant, li dona una major importància que no pas l’Hirlam, però pel mateix instant temporal, el dibuixa un poc més cap a l’est. La gran pregunta és, preveu aquest model un Medicane o no? Certament sabem que una pressió baixa no és suficient per parlar de Medicane, sinó que hi ha d’haver presents nuclis càlids a capes baixes i mitjanes, així com també presentar una certa simetria entorn al punt central. Per tant, hem de veure si aquest model indica o no aquest fet, i el que resulta avaluant els mapes de temperatura a 850hPa i 500hPa, així com el mapa de vents és que no es veuen clars indicadors de que això hagi de ser així. Ja que a 850hPa no s’observa un nucli càlid clar, a 500hPa tampoc, i al mapa de vents no hi és present una clara simetria, ja que al costat oest del sistema el vent bufaria amb molta més força que no pas al costat est, degut a la influència del mestral del Golf de Lleó. Tot seguit adjunt els tres mapes corresponents.

En primer lloc tenim el mapa de vent, on es pot veure el que he comentat abans, que la part oest del sistema presenta un vent molt més intens que la part est. Podeu veure com fins i tot s’arriben a veure colors roses a l’oest, mentre que a l’est amb prou feines s’arriba a colors verdosos, segurament degut a l’obstacle que suposa la illa de Sardenya.

Al següent mapa apareix la temperatura a 850hPa i sí que es veu que entorn al nucli la temperatura és lleugerament superior que la del seu entorn. Ara bé, es pot veure com aquesta anomalia càlida té continuïtat cap al nord, fet que no concorda amb el requisit de presentar una bombolla càlida aïllada i simètrica.

A 500hPa ja no hi ha present cap anomalia càlida destacable que sigui digne de menció.

Per tant, resulta difícil parlar de Medicane seguint el WRF a 12km. Ara bé, a la mateixa pàgina hi ha disponible un WRF a 9km, que mostra coses prou interessants pel moment en què l’àrea de baixes pressions ha sobrepassat Sardenya, i ja no en pateix la seva orografia.

Com es pot veure al següent mapa, a 850hPa sí que presenta un nucli càlid que pareix complir amb els requisits de presentar certa simetria entorn al centre, amb un nucli càlid de +14ºC

A més, al trobar-se a un espai relativament lliure d’obstacles orogràfics el mapa de vents també mostra una certa simetria entorn a un punt central, amb un camp de vents molt intens.

Tot això amb una pressió que en aquest moment seria de 1002hPa.

La meva conclusió que n’extrec de tot això és, que de formar-se el Medicane, segons el que veig en aquests moments, es formaria completament un cop hagi sobrepassat la illa de Sardenya, no abans.

Donada la possibilitat que la illa de Còrcega es vegi afectada, la gent de Keraunos en fa un complet seguiment, a més d’executar el seu propi model WRF que també mostra el possible sistema.

Enllaços útils:

WRF. http://www.lamma.rete.toscana.it/meteo/modelli

WRF meteocenter. http://www.meteocenter.eu/

Keraunos http://www.keraunos.org/tempete-subtropicale-mediterranee-septembre-2012.htm

Cazatormentas http://www.cazatormentas.net/foro/seguimiento-de-huracanes-tifones-y-ciclones-en-el-mundo/posible-medicane-en-proximas-horas-septiembre-2012/

Meteored http://foro.tiempo.com/iquestmedicane-o-artifac-34-sep-2012-t138655.0.html

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s