Tendrem un MEDICANE dilluns/dimarts?

Fa uns dies vaig escriure dos petits temes dedicats a la possibilitat que un huracà afectés les Illes. En ells s’arribava a la conclusió que això no era gaire probable, tot i que sí que parlava d’uns tipus de ciclons, anomenats Medicanes, que comparteixen certes característiques amb els huracans.

Passats alguns dies i amb l’embossament d’aire fred que continua dintre de la Mediterrània Occidental, l’Hirlam (el model que empra AEMET) mostra a les seves prediccions per la jornada de dilluns una estructura molt sospitosa de ser un Medicane.

El primer que crida l’atenció és la pressió tan baixa que pot arribar a assolir, 988 hPa per dimarts migdia. Com veim a la següent imatge, això provocaria un gradient de pressió molt important al seu entorn (podeu veure com hi ha moltes isòbares molt juntes) el que provocaria una bona ventada al seu entorn.

Aquest fet per sí mateix no assegura que es tracti d’un Medicane, sinó que els models també haurien de mostrar un nucli càlid a capes baixes i mitjanes de la troposfera. Estam parlant que entre els 1500m i els 5500m (aproximadament) el centre d’aquesta àrea de baixes pressions hauria de presentar temperatures lleugerament superiors al seu entorn. Apareix aquest nucli càlid? Tot seguit s’adjunten els mapes corresponents per comprovar-ho

El mapa anterior es correspon amb la temperatura prevista a 850hPa i el nucli càlid sembla que no apareix. En canvi, el mapa següent, que es correspon amb els 500hPa sí que ensenya un petit embossament més càlid que el seu entorn al NE de Menorca, coincidint amb la zona on hi hauria l’àrea de baixes pressions.

Per tant, veiem com segons l’Hirlam es compliria el requisit de nucli càlid a capes mitjanes, però no a capes baixes.

Ens diu el sentit comú que això és possible o no? A veure, per formar-se el nucli càlid es requereix algun mecanisme que alliberi calor a l’atmosfera, i aquest no és altre que la condensació, que amb el pas de vapor d’aigua a aigua allibera el que es coneix com a calor latent.

Els propers dies continuarem pendents d’aquesta possibilitat

Anuncis

Un pensament sobre “Tendrem un MEDICANE dilluns/dimarts?

  1. Retroenllaç: Actualització de les previsions del possible Medicane | meteoillesbalears

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s