Tendrem dijous les primeres tempestes? Ens afectarà la DANA el cap de setmana?. Seguiment dels models de predicció

A l’entrada que vaig redactar ahir ja vaig fer menció a la dificultat en la predicció d’aquest tipus d’embossaments d’aire fred, i amb les prediccions que ensenyen avui els models es pot corroborar aquest fet, ja que avui envien l’embossament d’aire fred més a l’est que no pas ahir, el que faria que la zona més afectada es desplaçaria també més cap a l’est.

A més, alguns mapes indiquen ja la formació d’una àrea de baixes pressions a nivell superficial associada amb aquest embossament d’aire fred, el que faria que no poguem parlar estrictament d’una DANA. (Nota: al post d’ahir parlava que una DANA no presenta cap àrea de baixes pressions a nivell superficial, únicament a nivells mitjans i alts troposfèrics)

Però quan encara no està clar si ens afectarà o no una DANA aquest cap de setmana, el que es va confirmant és que la situació prèvia que ha de donar lloc a la seva possible formació sí que ens afectarà, i el pas d’una línia frontal a darreres hores de la jornada de dijous pot provocar les primeres tempestes de finals d’estiu tant les darreres hores de dijous com durant la jornada de divendres.

A l’entrada d’ahir vaig ensenyar un tàlveg a 300hPa, que s’estrangulava per donar lloc a la DANA, doncs és aquest el tàlveg que sembla que ens provocarà les pluges i que apareix representat al següent mapa que representa una alçada de 500hPa, que es correspon a una alçada d’entorn de 5500m, on els colors del mapa marquen l’alçada exacte d’aquest nivell de pressió a cada indret. Al nord de les Illes Balears, i amb una forma que recorda a una U o també a una V es poden veure colors una mica més clars que el seu entorn, fet que és indicatiu que els 500hPa es troben a una alçada inferior. A més, aquesta zona coincideix també amb unes temperatures inferiors a les del seu entorn.

 

Font: http://www.wetterzentrale.de

Aquesta combinació de factors seran els que provocaran l’aparició de la inestabilitat a les nostres contrades, i probablement algunes tempestes, més probables durant la matinada. Sembla doncs que la matinada de dijous a divendres pot ser idònia per fotografiar alguns llamps.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s