Possible formació d’una DANA per aquest proper cap de setmana. Seguiment dels models de predicció.

Tal i com indica el títol d’aquesta entrada, es preveu que aquest proper cap de setmana es formi una DANA a la Mediterrània Occidental, i el que pretenc és anar introduint una entrada diària al respecte, seguint l’evolució dels models meteorològics en aquesta predicció, ja que aquesta és una de les situacions que els models pitjor prediuen.

Però en primer lloc, que és una DANA? Són les sigles de Depressió Aïllada a Nivells Alts, és a dir, una àrea de baixes pressions que té reflex a les capes mitjanes i altes de la troposfera, però no a les capes baixes (no es pot veure una borrasca al mapa isobàric). A més, aquesta àrea de baixes pressions es troba tancada i aïllada de la circulació general de l’oest, així com també presenta una anomalia tèrmica negativa destacable respecte al seu entorn. La seva formació està vinculada normalment a un estrangulament del “jet stream” polar.

Aquest terme és una evolució del concepte de gota freda que s’ha empleat durant molt de temps per definir aquest tipus de situacions i que el seu ús inadequat ha acabat per convertir en sinònim de grans tempestes, quan això no té perquè ser així.

El primer que s’adjunta és una seqüència dels mapes previstos (pitjar damunt el mapa per ampliar) a 300hPa entre la jornada de divendres a les 12Z i dissabte a les 12Z, adjuntant un mapa per cada 12 hores transcorregudes. Concretament, en aquest mapa es pot veure la direcció (les línies amb blanques) i magnitud (color) del vent a l’alçada dels 300hPa.

Al primer mapa de l’esquerra es pot veure que al nord de les Illes hi ha un tàlveg molt pronunciat. És a dir, una zona on es pot detectar una circulació del vent en forma semblant a una U majúscula, on a la part dreta el vent va de sud a nord, mentre que a la part esquerra va en direcció contrària, de nord a sud. Els tàlvegs estan estretament vinculats amb la inestabilitat atmosfèrica.

Al mapa central, que es correspon amb la previsió per les 00z de divendres cap a dissabte, es pot continuar observant el tàlveg de l’anterior mapa, però amb la particularitat que ja hi ha una línia blanca que es tanca sobre ella mateixa, el que significa que s’està formant una circulació tancada.

Finalment, al mapa de la dreta es pot veure com la circulació tancada s’ha fet més important, al mateix temps que es pot observar com aquesta ja es va separant del tàlveg original, que continua avançant d’oest cap a est, afectant ja la zona de Polònia.

 

Font: http://www.wetterzentrale.de/topkarten

A més del mapa a 300hPa és important també avaluar el mapa a 500hPa, on es pot veure com a l’entorn del Golf de Lleó hi ha un embossament d’aire fred, amb unes temperatures inferiors a -15ºC, i també un geopotencial més baix que el del seu entorn. En aquest cas s’adjunta un únic mapa, corresponent a dissabte migdia, on a més del ja comentat es pot veure com aquest embossament d’aire fred es mou dintre de pressions superficials prou elevades (entre els 1015 i 1025hPa).

 

Font: http://www.wetterzentrale.de/topkarten

Però amb tot això, plourà o no? Doncs resulta que aquesta situació és potencialment molt inestable, però incerta de predir, i ja anirem avançant en aquest aspecte al llarg de la setmana.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s