Podria un huracà afectar les Illes Balears? Segona part

A la primera part d’aquest article es va explicar la baixa probabilitat que existeix que un huracà afecti les Illes Balears, però sí que hi ha algunes àrees de baixes pressions que poden desenvolupar algunes característiques semblants a les d’un cicló tropical, estic parlant concretament del que s’anomena Medicane, nom que procedeix de la combinació de paraules Mediterranean i Hurricane, i que pot dur a alguna confusió, ja que no s’està parlant d’huracans mediterranis sinó de borrasques mediterrànies amb algunes característiques molt específiques, que són bàsicament:

–          Aparició d’un nucli càlid a nivells baixos. De manera habitual, les borrasques que ens afecten venen associades amb indrets on les temperatures als nivells baixos de l’atmosfera són més baixes que al seu entorn. Ara bé, en determinades ocasions (quan l’alliberació de calor latent és important) es poden formar dins la Mediterrània algunes àrees de baixes pressions on el seu nucli presenta una anomalia càlida de temperatura respecte al seu entorn. Aquesta anomalia és indispensable, però no suficient, per poder parlar de Medicane, i és un dels trets que comparteixen aquests sistemes amb els ciclons tropicals.

–          Simetria entorn del punt central de la baixa. A més, aquesta anomalia càlida s’ha de presentar de manera simètrica entorn a un punt central. És a dir, ens allunyem cap a la direcció que ens allunyem, la temperatura a nivells baixos ha de presentar un valor semblant de disminució (sempre i quan la distància que ens allunyem no superi el radi d’acció del sistema).

–          En alguns casos fins i tot s’arriba a desenvolupar un ull central, entorn al qual tot el sistema gira.

Aquestes tres característiques són compartides totes elles amb els ciclons tropicals, ara bé, els Medicane no arriben a assolir el poder destructiu d’un cicló tropical que es pugui desenvolupar als indrets més habituals.

De totes maneres això no significa que les Illes no pateixin temps sever, gairebé sempre associat amb episodis de tempestes que poden provocar importants precipitacions i revingudes dels nostres torrents, com els casos del 25 de setembre de 1962 o el 6 de setembre de 1989, per citar únicament dos casos.

Però també hem tengut alguns casos de grans ventades combinades amb pluges molt importants, com el cas de 10-11 de novembre de 2001.

Enllaços addicionals

Grup de Meteorologia. Departament de Física de la Universitat de les Illes Balears. http://www.uib.es/depart/dfs/meteorologia/METEOROLOGIA/MEDICANES/

Revista del Aficionado a la Meteorología (RAM). http://www.tiempo.com/ram/108/los-%E2%80%98medicanes%E2%80%99-o-bajas-mesoescalares-con-apariencia-de-ciclon-tropical-en-la-cuenca-mediterranea-algunos-casos-de-2007/

http://www.weathercast.co.uk/weather-news/news/ch/cf85b845f40503188d6d88539eba313f/article/medicane_hits_the_western_med.html

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s