Les temperatures baixaran, però tronarà?

Per acabar la setmana s’espera una baixada notable de les temperatures que es notarà sobretot demà diumenge. De fet, AEMET preveu màximes entorn dels 30ºC, quan aquests dies passats s’han assolit màximes de fins a 40ºC a diversos municipis de Mallorca, com Alaró o Inca.

Aquesta baixada de temperatures també vendrà acompanyada de l’arribada d’un poc d’aire fred en alçada, el que provocarà que apareguin alguns niguls, i fins i tot algunes pluges, que en principi no han d’acumular grans quantitats. A més, la situació marítima empitjorarà bastant, sobretot al nord, degut a l’entrada de vent de gregal que pot bufar amb algun cop de força 4, o fins i tot força 5 al nord de Menorca.

Però a part de tot això, podrem veure algun llamp? Sentirem algun tro? Aquesta és la pregunta que m’agradaria poder respondre, però que no puc fer de manera 100% fiable.

En un principi sembla que a Mallorca i Menorca si tenim alguna tempesta serà o bé a les darreres hores de la jornada d’avui dissabte o durant la matinada, ja que per demà les condicions sí que són proclius per a tenir alguns plugims, però sembla que els niguls no s’arribarien a desenvolupar suficientment com per tenir tempesta.

En canvi, a les Pitiüses sembla que les condicions seran bones tant les darreres hores d’avui com al llarg de tota la jornada de demà.

Tot això són previsions elaborades damunt uns models meteorològics que simulen les condicions atmosfèriques però que no aconsegueixen reproduir-les amb total fidelitat, per tant, sempre hem de tenir en compte la possibilitat que hi hagi algun canvi.

Acabaré l’entrada adjuntant una petita explicació d’una hipotètica situació que es podria donar avui horabaixa, i m’ajudaré de dos mapes per dur-la a terme.

Al mapa de l’esquerre hi ha una previsió de pluja per avui horabaixa segons el model WRF, mentre que a la dreta hi ha la previsió de vent segons el MM5. Es pot veure al mapa del WRF com hi ha una petita taca blava a l’interior-est de Mallorca, que és una previsió de pluja per avui horabaixa, degut a què en superfície hi haurà una zona de convergència de vent (es pot veure a MM5). És a dir, donat que el vent de NE que entrarà per la badia d’Alcúdia i el SW que entrarà per la part sud de Mallorca xocaran a l’interior de Mallorca, en aquell indret l’aire no tendrà altra opció que començar a ascendir, i sembla que a capes baixes hi haurà la suficient humitat com perquè creixi algun nigul. Ara bé, serà certa la previsió de pluja de WRF? malauradament les pluges originades per aquest tipus de convergència a l’interior de Mallorca no estan ben resoltes pels models meteorològics, i caldrà mirar al cel durant tot l’horabaixa per veure si finalment es dona o no aquesta situació.

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s