Sant Bartomeu farà de Sant Bernat. L’onada de calor té els dies comptats

Després de dies i dies en què els termòmetres s’han enfilat per damunt dels 35ºC i les previsions no indicaven cap símptoma de canvi a curt termini, sembla que ja podem dir que aquesta onada de calor té les hores comptades, ja que sembla que diumenge patirem una agraïda refrescada, tot i que amb valors màxims encara plenament d’estiu.

Tot sembla indicar que a partir de demà la majoria d’indrets de les Illes Balears ja no assoliran valors tan elevats com els d’avui. Ara bé, demà encara hi ha una part de Mallorca que continua en alerta, el Nord i Nord-est, amb valors que podran sobrepassar els 37ºC. Per dissabte els valors de temperatura sembla que no serien gaire diferents als de demà, si de cas amb una lleugera refrescada al nord. Mentre que diumenge la refrescada sembla que ja es notarà a totes les Illes i les previsions indiquen certa possibilitat de que alguna tempesta pugui afectar les Illes.

A partir d’aquest punt intentaré explicar la situació prevista per divendres i dissabte fent ús de distints models meteorològics com a suport.

Divendres

La massa d’aire que ens afectarà durant tota la jornada és exactament la mateixa que ho ha fet aquestes darreres jornades, amb valors de temperatura a 850hPa (entorn a 1500m) gairebé idèntics als d’avui, amb valors entorn dels 22-24ºC a aquesta alçada, el que assegura que tornarà a fer calor. 

Temperatura a 850hPa per avui dijous a les 12UTC i demà divendres a les 12UTC segons el model GFS    Font: http://www.wetter3.de

Ara bé, el que canviarà de manera important serà el vent en superfície, ja que si al llarg de dijous ha dominat el vent de ESE demà dominarà el vent de llebeig, i això és un canvi important. Centrant-me en Mallorca, el vent de llevant provoca que a la zona del ponent aquest vent hi arribi reescalfat després de creuar tota la Illa, i per això avui les màximes s’han donat al ponent i Raiguer de Mallorca, punts on l’aire que hi arriba ja té poca influència marítima.

En canvi, demà divendres el vent general serà de llebeig (sud-oest), per tant, el ponent, el migjorn i part del pla i llevant de Mallorca rebrà un vent amb influència marítima, el que farà que les temperatures en aquests indrets siguin alguns graus inferiors a les d’avui. De fet, en aquests indrets que he comentat, l’embat té precisament aquesta mateixa direcció. Una altra cosa serà la situació a l’extrem nord i nord-est de Mallorca, entorn de les badies de Pollença i Alcúdia, on el vent de llebeig hi arribarà després de creuar tota Mallorca, i per tant, ho farà reescalfat. Això significa que en aquests indrets la jornada de divendres serà molt calorosa, i per això continuen amb alerta per màximes superiors a 37ºC. En situacions semblants els valors màxims de temperatura s’han donat a pobles com Sa Pobla o Pollença.

 

Direcció i magnitud del vent en superfície segons el model Hirlam per dijous i divendres a les 12 UTC. Font: http://www.aemet.es

Dissabte

Al llarg d’aquesta jornada la part més càlida de la massa d’aire s’anirà enretirant. A més, el vent que començarà la jornada bufant de llebeig girarà a gregal (un vent més fresquet), el que provocarà bàsicament que les temperatures baixin al nord i nord-est de Mallorca, mentre que a la resta els valors seran semblants als de demà divendres.

Al cel hi podríem tenir alguns niguls, degut a què l’entrada de vent de gregal aportarà un poc d’humitat a les capes baixes de l’atmosfera i no es poden descartar alguns niguls baixos, que serien més probables a la part nord de Mallorca.

Si demà tenc temps escriuré un nou tema per avaluar la possibilitat que es produeixi alguna tempesta la jornada de diumenge

Anuncis

Un pensament sobre “Sant Bartomeu farà de Sant Bernat. L’onada de calor té els dies comptats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s