Podria un huracà afectar les Illes Balears? Primera part

Aquests dies ha estat notícia l’Huracà Gordon que, arribant a assolir categoria 2 dins una escala que va d’1 a 5, ha afectat les Illes Açores, un fet no gaire habitual, però que té antecedents dintre del passat més recent, recollits per Cazatormentas al següent article

Arrel d’aquest fet alguna gent s’ha demanat si és possible que ens afecti un huracà a les Illes, per això intentaré donar una resposta a aquesta pregunta, tot i que ja avanç que la resposta no serà taxativa.

Per aquells que no tenguin ganes de continuar llegint puc dir que la possibilitat que això succeeixi és extremadament baixa, per tant, la resposta a la pregunta ben bé podria ser que no, però al llarg del present escrit intentaré introduir algunes explicacions per fonamentar aquesta resposta.

Tal vegada en primer lloc sigui necessari demanar-nos, que és exactament un huracà? La consider una pregunta indispensable, ja que resulta bastant senzill fer-se un embolic amb els termes meteorològics vinculats amb el mal temps i molta gent confon huracans, amb caps de fiblons, esclafits, tornados (que és essencialment el mateix que un cap de fibló).

En termes generals, quan es parla d’un huracà es parla d’un cicló tropical que afecta regions de l’Atlàntic Nord amb unes determinades característiques pel que fa a velocitat de vent, pressió atmosfèrica, etc. que el converteixen en una àrea de baixes pressions amb un impacte important sobre la regió a la que afecta, provocant inundacions, caiguda d’arbres per la força del vent, danys materials a les construccions humanes i en algunes ocasions també víctimes mortals.

Per continuar avançant cap a la resposta, el que ens hem de demanar ara és quines condicions bàsiques necessita un huracà per poder-se desenvolupar i traslladar-se. És evident que per generar un sistema de baixes pressions tan potent es necessita una important font d’energia, que no és d’altra que una superfície marítima extensa i amb una temperatura de la mar suficientment elevada (normalment es situa el llindar entorn dels 27ºC). A part d’això també s’han de donar tot un seguit de condicions atmosfèriques que permetin el desenvolupament d’aquest tipus de sistemes (un altre dia ja entrarem en detall d’aquestes condicions)

Deixant de banda transitòriament les condicions necessàries per la seva formació, en el cas que un huracà ens hagués d’afectar ho podria fer per dos motius:

1.- Que aquest es generés a les aigües atlàntiques i ens afectés després de creuar la Península Ibèrica.

2.- Que l’huracà es generés dintre de les aigües de la mediterrània occidental, on ens hi trobam situats.

Considerant inicialment la primera possibilitat ja s’ha vist en el cas de l’huracà Gordon com aquests es poden formar pròxims a les costes occidentals de la Península Ibèrica, però podria un huracà arribar a creuar la península i afectar les Illes Balears? Per respondre aquesta pregunta cal retornar a les condicions necessàries per a la formació d’un huracà, i és que requereix la presència d’una massa important d’aigua càlida que l’ha d’alimentar durant tot el seu temps de vida, ja que en cas contrari entra en dissipació de manera ràpida. Per tant, el fet de creuar la Península Ibèrica suposa que un huracà es veuria debilitat de manera molt ràpida al haver de creuar per damunt una massa continental.

A més, la Península té una orografia molt complexa, amb multitud de sistemes muntanyosos que provocarien que el sistema perdés encara més intensitat, ja que pel desenvolupament d’aquest tipus de sistemes es requereixen zones planes, condició que damunt l’oceà es compleix.

Per tant, per tal que un huracà aconseguís arribar a les Illes creuant la Península es necessitaria que un huracà prou intens arribés a les costes occidentals de la Península, per tal que la important dissipació que patiria damunt ella li permetés encara mantenir les característiques almanco d’un huracà categoria 1. En aquest punt s’ha de recordar que les costes occidentals de la península es troben banyades per aigües relativament fredes, lluny sempre dels 27ºC, el que provocaria que el procés de debilitació comencés abans que l’huracà arribas a la Península.

Sembla doncs bastant improbable que un huracà pugui arribar a les Illes procedent de l’oceà Atlàntic. Anem a veure  que succeeix amb la segona de les possibilitats, que l’huracà es generi dintre de la mediterrània occidental. En aquest cas, tot i que en algunes èpoques de l’any es donin les condicions adients de temperatura marítima, la massa d’aigua sembla que no és prou extensa com perquè s’arribin a desenvolupar huracans.

Arribats en aquest punt es podria dir que és improbable que un huracà afecti les Illes.

Ara bé, aquest article requereix una segona part que ja està en elaboració per parlar d’uns sistemes de baixes pressions amb certes característiques tropicals que sí que poden afectar les Illes, però sempre amb unes intensitats prou inferiors a les d’un huracà.

Si després de llegir aquest article t’interessa aprendre més pots visitar

Definició i categorització dels huracans. http://www.nhc.noaa.gov/climo/

Huracans que han afectat les Illes Açores en el passat més recent. http://www.cazatormentas.net/index.php/meteo-didica-topmenu-39/53-aprende-sobre-ciclones-tropicales/2855-tormentas-tropicales-y-huracanes-que-han-afectado-a-las-azores-en-el-pasado.html

Anuncis

Un pensament sobre “Podria un huracà afectar les Illes Balears? Primera part

  1. Retroenllaç: Podria un huracà afectar les Illes Balears? Segona part | meteoillesbalears

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s