Santa Margalida l’encén i Sant Bernat l’apaga

Segons indica aquesta dita popular avui s’acaba el període més calorós de l’any, però enguany sembla que la calor encara continuarà uns quants dies més, ja que la invasió d’aire saharià que estam patint durarà fins el cap de setmana.

Aquesta situació està provocada per la presència d’un anticicló que arrossega amb ell l’aire càlid que hi ha al nord d’Àfrica i que es pot detectar al següent mapa, on es pot veure com la llengua d’aire càlid a 850hPa (uns 1.500 metres d’alçada) arranca des del Nord d’Àfrica on les temperatures assoleixen valors superiors a 25ºC, mentre que entorn de les Illes Balears les temperatures queden entorn dels 22ºC.

 Mapa extret de: http://wetter3.de/animation.html

A l’estiu, en dies de cel estirat i sense vent general que inhibeixi l’embat, les temperatures màximes a l’interior de Mallorca estan entorn dels 13ºC a 15ºC per damunt els valors a 850hPa. Per tant, és d’esperar que es continuïn assolint valors màxims de 35ºC o superiors al llarg de les properes jornades.

I degut a això l’AEMET manté activada, almanco fins demà dimarts, l’alerta groga per temperatures elevades a totes les Illes, situació que aquest estiu ja s’ha donat algunes vegades, i és que les entrades d’aire càlid saharià són una constant del nostres estius, així com també són habituals les tempestes de finals d’agost, que tradicionalment solen banyar els paperins de les festes patronals ja a partir de la Mare de Déu d’Agost, tot i que enguany això encara no ha passat. Ara bé, sí que hem patit aquest estiu algunes tempestes seques que han deixat més brutor que altra cosa, una brutor que es correspon amb pols del desert del Sàhara, que viatja cap a les Illes amb aquestes invasions d’aire càlid.

Els mapes del temps mostren com tal vegada el cap de setmana vinent poguem tenir algunes tempestes i que si es van confirmant els pronòstics seran un tema a tractar en aquest espai que avui s’inaugura.

Anuncis

Un pensament sobre “Santa Margalida l’encén i Sant Bernat l’apaga

  1. Primer de tot, enhorabona Miquel, ja que ho entés tot, es nota que has fet un esforç per emprar un vocabulari accesible pels no aficionats a la metereologia. Encara que com sápigues no sigui un apasionat d’aquesta materia, si que seguiré el teu blog, ja que segur que aprendre coses noves i interessants.

    Ànims i endavant crack!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s